• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

TÜKETİM TOPLUMU FIRSATÇI YARATTI!..

Pandemiydi, ekonomik krizdi, savaştı derken her yeni günün eskisini arattığı bir dönemde sınanıyoruz adeta. İnsanlık büyük bir imtihanda ve biz milletçe hep sınıfta kalıyoruz. Notumuz sıfır, sıfır hep sıfır. Çarşıda, pazarda, markette, yolda, işte bankada velhasıl her yerde fırsatçı bir toplum olmuşuz nokta. Her alanda, her sektörde herkes olmuş kurnaz. Gemisini kurtaran ‘kaptan’ misali…
Sahi ne ara bu denli fırsatçı bir toplum olduk. Günde 40 posta fiyat etiketi değiştirilir mi? Zam üstüne zam bindirilir mi? 3’e mal edilen 10’a satılır mı? Verginin vergisi alınır mı? Tartı, terazi, gramajla oynanır mı? Denetimle, menetimle, polisle, zabıtayla, vergi memuruyla olacak işler değil. Vicdanlarda olacak. Ne oldu KDV indirimleri? Arada kaynadı gitti. Olan devletin gelirine oldu.
Emin olun ÖTV de kaldırılsa aynısı olur. 3 gün ufak bir iniş sonra hoppadanak yeni zamlarla cebe. Kimsenin kimseye acımadığı, düşünmediği berbat bir zaman bu zaman. İyi insanlar da elbette var lakin gördüğüm kadarıyla çoğunluğun psikolojisi iyi değil. Ticaret ahlakı bozuk, insani ilişkiler sorunlu, sevgi saygı hak getire. Milli, manevi, ahlaki ve insani değerler ayaklar altında.
Sadece bireysel değil yönetimsel hataların da büyük payı var elbette. Mesela üretim yerine tüketim toplumu oluşmasına yol açıldı. Hal böyle olunca da dışa bağımlı kalındı ve işte böyle zor zamanlarda psikolojiler hepten bozuldu. Pandemiler, savaşlar, küresel krizler hesap edilmeden uygulanan politikaların getirdiği nokta burasıdır.
Oysa; her şeye rağmen gıdada, tarımda kendi kendine yeten bir ülke olmaya devam etmeliydik. Kim ne derse desin kırmızı çizgimiz üretim olmalıydı. Milletin efendisi köylü asla zorda, darda bırakılmamalıydı. Köylerden kentlere değil, kentlerden köylere göçler sağlanmalıydı.
Özellikle de milenyum çağı denilen 2 binli yılların başından itibaren bağıra bağıra gelen bu zor günler öngörülebilir, ona göre tedbir alınabilirdi. Olmadı ve mesele toplumsal sorun haline geldi. Zararın neresinden dönülürse elbette kardır. Acilen üretim toplumuna dönüştürülürse bu millet en azından gelecekte rahat eder…The post TÜKETİM TOPLUMU FIRSATÇI YARATTI!.. first appeared on Yerel Gazete.

Paylaşın: