• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

Rusya-Ukrayna savaşı… Pentagon’un istihbarat raporundan nükleer silah uyarısı

Rusyanın 24 Şubatta Ukraynaya saldırmasından sonra alevlenen ve hem Ukraynanın direnişi hem de uluslararası kamuoyunun tepkileriyle yavaşlayan Rus askerlerinin ilerlemesi bölgede barış masasına oturacaklar yorumlarının yapılmasına sebep olurken, hem ABD istihbaratından hem de ABD Dışişleri Bakanı Blinkendan gelen farklı açıklamalar barış görüşmelerinden istenen sonucun alınamayacağının sinyalini verdi.
ABDnin saygın medya kuruluşlarından Bloomberg, ABD Savunma Bakanlığı Savunma İstihbarat Ajansı tarafından hazırlanan yeni raporunda Putinin savaşın devam etmesi durumunda nükleer silah tehdidini gündeme getireceğini aktardı.
67 sayfalık raporda, Putinin Rusyanın gücünü kanıtlamak için nükleer silah kozunu elinde tuttuğu belirtilirken kurumun direktörü Korgeneral Scott Berrier, Bölgede Rusyanın asker gücü azalırken, ekonomik yaptırımlar da büyük ihtimalle Rusyayı ekonomik çöküş ve diplomatik yalnızlığa itecek dedi.
Pentagon ayrıca savaşın genişleyebileceğini ve Çinin de savaşa Rusya adına dahil olmasından endişe edildiğini vurguladı. Bloomberge konuşan üst düzey bir Pentagon yetkilisi de Rus askerlerinin ilerlemesinin büyük ölçüde durduğunu ve Moskovanın sahip olduğu 1000den fazla uzun menzilli füzeye güvendiğini de dile getirdi.
DİPLOMASİ UMUTLARI AZALIYOR
Rus askerlerin bölgede ilerlemesi yavaşlarken, oluşan diplomasi umudu da yavaş yavaş ortadan kalkıyor ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, iki ülke arasındaki barış görüşmelerinden pek de umutlu olmadığını söyledi. Putinin Rusyanın işgalini durdurmak gibi bir adımına dair işaret olmadığını dile getiren Blinken, Oturduğum yerden her iki tarafın da gerilimi azaltmak için iyi niyetli olması diplomasi için gerekli. Her gün Rusyanın attığı adımlar, kelimenin tam anlamıyla her günün her dakikası atılan adımlar savaşı sonlandırmak için ciddi diplomatik çabalarla ters düşüyor dedi.
Blinken, Putinin sonraki hamleleri ile ilgili de konuştu Blinken, Rusyanın sonraki adımda ne yapacağına dair sağlam bir fikrimiz de var. Biz Moskovanın kimyasal silah kullanacağı ve haksız bir şekilde Ukraynayı suçlayarak saldırıları meşru kılmaya çalışacağına inanıyoruz ifadesini kullandı.
Blinken, önceki gün Putine savaş suçlusu diyen ABD Başkanı Joe Biden ile aynı paralelde ifadeler kullandı. Blinken, Kasten sivilleri hedef almak bir savaş suçu. Son haftalarda yaşanan yıkımı gördükten sonra Rusyanın aksini yaptığı sonucuna varmak çok zor dedi.
Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinpingin bugün görüşeceğine dikkat çeken Blinken, Çinin Rusya Devlet Başkanı Putini etkileyebileceği ve uluslararası kuralları ve prensipleri hatırlatabileceğine inanıyoruz. Fakat Çin, kendini tarafsız olarak resmederek bu saldırıyı kınamayı reddediyor yorumunu yaptı.
Blinken ayrıca, Çinin Rusyaya Ukraynada kullanmak için askeri mühimmat desteği sağladığından şüphelendiklerini de dile getirdi.
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: