• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

Omicron’un yeni varyantı ile Covid-19 vakaları artışa geçti

Son dönemde başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede Covid-19 önlemleri ve yasakları gevşetilirken, veriler Omicron varyantının yeni bir türü ile birlikte bazı bölgelerde vaka sayılarının tırmanışa geçtiğini gösteriyor.
Resmi verilere göre son dönemde Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İsviçre, İtalya ve Hollandada Covid-19 vakalarında ciddi bir artış yaşanıyor. Almanyada günlük vaka asyıları 250 bin seviyelerine ulaşırken, özellikle Fransa, İsviçre, İtalya ve Hollandada vaka sayılarındaki artışın arkasında iki sebep olduğu belirtiliyor. Bunlardan ilkinin Covid-19 önlemlerinin gevşetilmesi olduğu belirtilirken, ikinci gerekçe olarak da Omicron varyantının yeni türü gösterildi.
TESPİT EDİLMESİ ÇOK ZOR
Omicron varyantının BA.2 olarak adlandırılan alt türü ile ilgili olarak açıklama yapan yetkililer, bu varyanta gizli varyant lakabını verdi. Bunun sebebi de Omicron BA.2nin geçirdiği genetik mutasyon ile birlikte delta varyantından ya da orijinal omicron varyantından farkının tespit edilememesi.
2019da Çinde ortaya çıktıktan sonra en çok mutasyona uğrayan Covid-19 türü ile ilgili olarak bir haber derleyen ABD merkezli medya kuruluşu CNBC, Avrupada Covid-19 vakalarının büyük bir artış içinde olduğunu aktardı.
Danimarkada yapılan araştırmalarda BA.2 alt varyantının, orijinal Omicron varyantından 1.5 kat daha fazla bulaşıcı olduğuna dikkat çekilirken, Almanyadaki yeni vakaların yarısından fazlasının BA.2 varyantı olduğu belirtildi.
CNBCye konuşan uzmanlar, Avrupada ve ABDde vaka sayılarının artacağını öngörüyor. Warwick Üniversitesinde moleküler onkoloji bölümünde profesör olarak çalışan Lawrence Young, BA.2nin BA.1den çok daha bulaşıcı olduğu görülüyor. Yasakların gevşetilmesiyle birlikte bu varyant hızla yayılacak dedi.
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: