• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Almanya kilit rol oynuyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Almanya’nın başkenti Berlin’de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile düzenlediği basın toplantısının ardından Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht ile ayrı ayrı görüştü. Stoltenberg, Bakan Baerbock ve Bakan Lambrech ile yaptığı görüşmeler sonrası bakanlarla ayrı ayrı ortak basın toplantısı düzenledi.
Stoltenberg, yaptığı açıklamada, Avrupa güvenliği için tehlikeli bir an ile karşı karşıya olduğumuz için Alman liderliği önemlidir. Putinin Ukraynadaki acımasız savaşı devam ediyor. Ancak Ukrayna halkının cesareti ve silahlı kuvvetleri tüm dünya için bir ilham kaynağı oldu. Meşru müdafaa haklarını destekliyoruz dedi.
ALMANYAYA MİNNETTARIM
Almanyanın Ukraynadaki savaşta önemli bir diplomatik aktör olduğunu vurgulayan Stoltenberg, Almanya, Ukraynaya askeri teçhizat, mali ve insani yardımda kilit rol oynuyor. Ukraynayı desteklemek için Almanyaya verdiği hızlı yanıtları için son derece minnettarım. Müttefikler Rusyaya benzeri görülmemiş maliyetler getiriyor ve yaptırımlar Putinin savaşma kabiliyetine zarar veriyor dedi.
Stoltenberg, Almanya ayrıca diğer NATO müttefiklerine yardım ediyor. Litvanyadaki NATO savaş grubuna hızla yüzlerce asker daha gönderdiler. Slovakyada hava savunma sistemleri konuşlandırdılar. Ve tüm bunlar NATOnun krize anında tepkisini gösteriyor. Almanya yüz milyar euroluk yatırımın duyurusu ile bu yanıtta zaten önde gidiyor ifadelerini kullandı.
Barış ve güvenliğin hafife alınmayacağını ifade eden Stoltenebrg, Şimdi insanlarımızı güvende tutmak için güçlerimizi kullanmanın zamanıdır. Önümüzdeki haftalarda ve aylarda NATOyu bu yeni güvenlik gerçeğine adapte ettiğimizden nasıl emin olabileceğimizi Almanya ile tartışmayı sabırsızlıkla bekliyorum dedi.
ALMANYA, MOLDOVADAN 2 BİN 500 MÜLTECİYİ KABUL EDECEK
Bakan Baerbock ise, Almanyanın Moldovadan gelecek Ukraynalı mültecilerin kabul edeceğini belirterek, Her gün Putinin savaşında işlenen korkunç suçları görüyoruz. Ne tür bir ordu hamile kadınları ve yeni doğan bebekleri hedef alır. Nasıl bir komutan o kadar bombalama emrini verir. Haftalardır bize bu savaş için bir gerekçeler verildi ancak bu davranış, bu savaş saldırganlığı Ukraynadaki insanların özgürlük arzusuna yöneliktir. Bu aynı zamanda değerlerimize, Avrupa özgürlüğümüze aykırıdır” dedi.
Baerbock, Biz ve müttefiklerimiz bu tehdidi ciddiye almalı ve güvenlik hükümlerimizi uyarlamalıyız. Bu nedenle biz, Alman hükümeti olarak dün ittifakımızın kendini savunma kabiliyetini güçlendirmek için ek 1 milyar euro ayırmaya karar verdik. Bu nedenle, ittifak ordusunun doğu bloğuna da birlikler göndererek güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca, bu savaştan etkilenen ülkelere de yardım etmeliyiz. Geçen hafta Moldovayı ziyaret ettiğimde yardımcımız olacağına dair onlara söz verdim. İlk adım olarak Moldovadan Almanyaya 2 bin 500 mülteciyi kabul etmek olacaktır dedi.
ALMANYA, UKRAYNALI MÜLTECİLERİ KARŞILAMAYA İSTEKLİ
Bakan Lambrecht ise yaptığı konuşmada, Rusyanın Ukraynada acımasız savaş saldırganlığı başlattığını görmek zorunda kaldık. Acı çeken bir insanları ve daha güvenli bir yer bulmak adına milyonlarca kişinin evini terk ettiğini görüyoruz. Almanyanın Ukraynalı mültecilere ev sahipliği yapmak için büyük bir isteği olduğunu söyleyebilirim. Bu önemli bir mesaj ama bir başka önemli mesaj ise, müttefiklerimizle birlikte birleşik bir pozisyonda duruyor olmamızdır ifadelerini kullandı.
Lambrecht, Böyle bir birleşik pozisyonu başardık ve müttefiklerimizin yanında olduğumuzu gösterdik. Bölge ittifakına yönelik herhangi bir saldırı, ilgili bir yanıtla karşılanacaktır. Bu yüzden bu kadar çabuk yanıt vermemiz ve müttefiklerimizle birliklerimizi doğuyu güçlendirmeye zorlamamız gerçekten iyi oldu. Almanya, Romanyadaki katkılarını arttırdı, Litvanyadaki güçlere katkıda bulundu ve şimdide Slovakyadaki destekle beraber ne kadar birbirimizin yanında olduğumuzu gösteriyoruz dedi.
YAKLAŞIMIMIZI GÖZDEN GEÇİRMEMİZ GEREKTİĞİNE KARAR VERDİK
Lambrecht, Almanyada Ukraynaya silah tedarik etmek gibi önemli kararlar aldık ki bu hiçte kolay bir karar değildi. Son ana kadar diplomasi yoluyla bu çatışmayı önlemeye çalıştık ama yalandan başka bir şey olmadığını görünce, Putinin savaşını görünce yaklaşımımızı gözden geçirmemiz gerektiğine karar verdik ifadelerini kullandı.
Lambrecht, Bir diğer önemli karar ise geleceğe daha fazla yatırım yapmaya karar verdik. 100 milyar euroluk özel bir fonları belirledik. Almanya olarak gerekli olanı yapmaya, katkıda bulunmaya söz verdiğimiz şeyi yapmaya taahhüt veriyoruz. Biz bu konuda NATOnun güvenilir ortaklarız ama bu taahhüdü yerine getirmek için doğru ekipmana ihtiyacımız var dedi.
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: