• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

İYİ Partili Usta: Merkez Bankası söylediğimiz yere geldi

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında ekonomi gündemine dair değerlendirmelerde bulundu.
“MERKEZ BANKASI DEDİĞİMİZ YERE GELDİ”
Merkez Bankası’nın politika faizi kararını değerlendiren Usta, “Enflasyonla temel mücadeleyi cari fazla üzerinden yapacağını söyleyen Merkez Bankası’nın bugün politika metnine baktığımızda bundan vazgeçtiğini görüyoruz. Bunun olmayacağını biz aylar öncesinden söylemiştik. Türkiye, o günden bugüne faizini en az 20-30 puan daha arttırdı. Bunu görmemeyi tercih ettiler. Bizim başlangıçta söylediğimiz meseleye şu anda Merkez Bankası gelmiş oldu” diye konuştu.
“ENFLASYON NASIL DÜŞECEK?”
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin ‘Enflasyon yaz aylarında düşecek’ sözlerine tepki gösteren Usta, “Nasıl düşecek?” diye sorarak, “Mobil uygulama ve TİM ile enflasyon kontrol etmeye çalışan tek ülkeyiz. Bir de yaş sebze meyve fiyatları düşerse enflasyon düşecek diyor” şeklinde konuştu.
“BU DÖRDÜNÜN BİR ARADA OLMASI CİDDİ BİR KRİZ VAR DEMEK”
Usta, “Yüksek enflasyon, yüksek cari açık, yüksek bütçe açığı ve düşük büyüme, bu dördünün mümkün değildir bir ülkede yan yana gelmesi. Bunların dördünün aynı anda kötü olduğu dönemi Türkiye çok nadir yaşamıştı. Bu ciddi bir kriz dönemidir” değerlendirmesinde bulundu.
İKTİDARA ÖNERİLERİ MADDE MADDE SIRALADI
İYİ Parti’nin iktidara önerilerini sıralayan Usta, şöyle konuştu;
*Ekonomide güveni tesis etmek için kararlar alınması lazım. Devleti yönetenlerin boş konuşmaları bırakması lazım.
*Hortumlar kesilecek. Türkiye soyuluyor. Her gün bir soygun dosyasını açıp Türk milletine sunuyoruz. Bu kadar büyük vurguna, soyguna dağ olsa dayanmaz.
NEBATİNİN BU SÖZDEN TÖVBE ETMESİ LAZIM
*Para ve maliye politikalarını uyumlu bir şekilde, birbiriyle tutarlı bir şekilde etkili olarak kullanmaları gerekir. ‘Politika faizini etkisiz hale getirdik’ sözünden tövbe etmesi lazım Sayın Nebati’nin.
*Merkez Bankası’na müdahale edilmeyeceğini açıkça ifade edilmesi lazım. Bugünkü Merkez Bankası Başkanının ivedilikle gönderilmesi lazım.
*Bütçenin israf, şatafat kalemlerinin mutlak suretle disiplin edilmesi lazım.
*Şu anda yapılması gereken döviz cinsinden yapılan bütün anlaşmaların tamamının kaldırılması lazım.
*Yurt içerisinden dolar cinsi, altın cinsinden borçlanma yapıldı. Bunların da ivedilikle Türk lirasına çevrilmesi gerekiyor.
*Bütün bunları yapacak, Türk lirasına itibar kazandıracak kapsamlı bir programın uygulanması gerekiyor.
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: