• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

Borç ödenemedi, Rusya için 30 günlük süre başlıyor

Ukraynayı işgali nedeniyle yaptırım uygulanan Rusya, 1917 yılındaki Bolşevik devriminden bu yana ilk defa yabancı para cinsi borçlarında alacaklılarına karşı temerrüde düşme ihtimaliyle karşı karşıya kaldı.
Rusyanın bugün ilk açılan Asya piyasalarından Tayvandaki alacaklıları 2013te ihraç edilen dolar cinsi tahvilin vadesi dün gelen faiz ödemesini almayı bekliyorlar.
Adının açıklanmasını istemeyen ve konu hakkında Reutersa bilgi veren üç kaynak, tahvil sahiplerinin henüz ödemelerini alamadıklarını ifade ettiler.
Bloomberge bilgi veren Avrupadaki ve ABDdeki tahvil sahipleri de, kendi ülkelerindeki iş kapanışında dolar olarak nakit almadıklarını söyledi.
30 GÜN EK SÜRE VAR
Rusyanın 117 milyon dolar tutarındaki faiz ödemesini dün yapması gerekiyordu. Ancak Rusyanın faiz ödemesini yapmak için 30 gün ek süresi bulunuyor.
Rusya daha önce yaptırımlar nedeniyle 117 milyon dolar tutarındaki faiz ödemesini dolar ile yapamaması halinde ödemeyi ruble cinsinden yapabileceğini belirtmişti. Yatırımcılar ise bu durumun temerrüt anlamına geleceğini ifade etmişlerdi.
Temerrüt, borçlu tarafın alacaklıya olan borcunu vadesi geldiğinde ödeyememesi durumunda ortaya çıkıyor. Bir firma veya ülke temerrüde düşerse, temerrüt faizi ödemesi gerekiyor.
CDS FIRLADI
Rusyanın dün borç ödemesini yapmadığına dair haberler üzere ülke risk primi (5 yıllık kredi temerrüt takasları, CDS), dün 7 binlik olağan dışı yüksek seviyelere yaklaşmıştı.
Rusya, dolar ve euro cinsi rezervlerine Batı ülkeleri tarafından el konulduğu için dış borç ödemelerini ancak ruble cinsi yapabileceğini söylüyor.
RUSYA VE ABDDEN FARKLI AÇIKLAMA
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, döviz cinsi dış borç faiz ödemesini ruble olarak kabul edip etmemenin ABDye bağlı olduğunu belirtmişti.
Siluanov, dolar cinsi borç faizi ödemesinin alacaklılara ulaşmasıyla ilgili riskler olduğunu çünkü Rus hükümetinin ve merkez bankasının döviz hesaplanın bloke edildiğini söyledi.
Bloombergin ABD Hazine Bakanlığından bir sözcüye dayandırdığı haberde, ABD Hazine Bakanlığının Rusya Merkez Bankası ve diğer Rus kurumlarına getirdiği yaptırımların bu ülkenin dolar cinsi borç ödemelerini yapmasına en azından mayıs ayının ikinci yarısına kadar engel olmadığı aktarıldı.

40 MİLYAR DOLARLIK EUROBOND
Rusya’dan hükümetin dolar ve euro cinsi borçlarının toplamda yaklaşık 40 milyar dolar olduğu ve bunun yarıya yakınının yabancılara olduğu tahmin ediliyor.
Rus şirketlerinin ise toplamda 105 milyar dolarlık döviz cinsi borcu bulunuyor.
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: