• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi: Özel askeri operasyon hedeflerine ulaştığında duracaktır

Rusyanın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları ve BM’deki durum ile ilgili bugün basın toplantısı gerçekleştirdi. Nebenzya, Rus askerlerinin Ukrayna’dan ne zaman çekileceği ile ilgili soruyu yanıtlayarak, “Özel askeri operasyon hedeflerine ulaşıldığında duracaktır” dedi.
Bir başka gazetecinin Nebenzya’ya Ukrayna ile ateşkesin ne zaman ilan edileceğini sorması üzerine ise, “Rusyanın öne sürdüğü koşullar yerine getirildiğinde ateşkesin yürürlüğe girecektir. Bu koşullar, Ukraynanın askerden arındırılması, Rusyaya hiçbir tehdidin kendi topraklarından gelmemesi için Ukraynanın silahsızlaştırılması ve Ukrayna’nın NATOya katılmayı reddetmesidir” ifadelerini kullandı.
ÇOK ENDİŞELİYİZ
Rusya’nın, BM Genel Sekreter Antonio Guterres de dahil olmak üzere BM yetkililerinin Ukraynadaki duruma bakış açılarından rahatsız olduğundan bahseden Nebenzya, “Üst düzeyler de dahil olmak üzere BM temsilcilerinin Rusyayı gelişigüzel saldırılarla suçlayarak Ukraynadaki durumu nasıl değerlendirdiği konusunda çok endişeliyiz dedi.
Ukrayna’nın, NATO üyeliğine katılımından vazgeçmesinin yasal olarak ta güvence altına alması gerektiğini savunan Nebenzya, “Başkan Zelenskiy birkaç saat önce Ukraynanın NATOya katılmayacağını, ve NATOnun tepkisinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. Ancak Ukraynanın NATOya katılma hedefi Ukrayna anayasasında yer alıyor. Bu amacın anayasadan çıkarılması gerekiyor. Her şeyden önce burası önemli” ifadelerini kullandı.
DAHA İNSANİ OLAN TASLAĞIMIZI SUNACAĞIZ
Rusya, Ukraynadaki insani duruma ilişkin BM Güvenlik Konseyi’ne bir taslak sunacağını söyleyen Nebenzya, “Daha insani olan taslağımızı sunacağız. Taslak yakında hazır olacak ve Güvenlik Konseyinin Ukraynadaki insani duruma ilişkin bir karar alma misyonunu yerine getirip getiremeyeceğini göreceğiz. Karar taslağında ateşkes rejimi, sivil nüfusun tahliyesi, uluslararası insancıl hukuka ve insan haklarına saygı ve sivillere yönelik saldırıların kınanmasına ilişkin maddeler içerecek” dedi.
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: