• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

Rusya, Avrupa Konseyi’nden ayrıldı

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından Avrupa Birliği’nin (AB), kendilerine karşı aldığı yaptırım kararları ve önlemlere karşılık olarak Rusya, Avrupa Konseyi üyeliğinden ayrıldığını duyurdu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesi üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, “NATO ve Avrupa Birliği’ne üye devletler, Avrupa Konseyindeki çoğunluklarını kötüye kullanarak bu örgütü sürekli olarak Rusya karşıtı bir politika aracına dönüştürüyor. Eşitlikçi diyaloğu Pan-Avrupa ilkelerine dayandırarak reddediyor. 25 Şubatta Rusyanın, Avrupa Konseyinin yasal organlarında temsil hakkını askıya almak için ayrımcı bir karar aldılar” denildi.
RESMİ OLARAK AÇIKLADILAR
Kararın Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’ne iletildiği vurgulanan açıklamada, “Bu şartlar altında ülkemiz Avrupa Konseyinde kalmayacak. 15 Martta Genel Sekreter Marija Pejcinovic Buric’e, Rusya Federasyonu’nun örgütten çekildiğine dair bildirimde bulunuldu” ifadeleri kullanıldı.
Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde imzalanan ana evrensel uluslararası insan hakları anlaşmalarına taraf olduğu hatırlatılan açıklamada, Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme, Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme, Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme, Çocuk Hakları Sözleşmesi ve diğer sözleşmelere uyulduğu belirtilerek, Rusya Federasyonu Anayasasına aykırı olmadığı takdirde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) halihazırda kabul edilmiş kararlarına uymaya devam edileceği kaydedildi.
Açıklamada ayrıca, ayrımcılık içeren kararlar aldığı gerekçesiyle Rusyanın aldığı karardan Avrupa Konseyi’nin sorumlu olduğunun altı çizildi.
UKRAYNA TALEP ETMİŞTİ
Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal dün video konferans yoluyla Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Rusyanın Ukraynadaki saldırılarına atıfta bulunarak dünyanın son 18 günde nihayet gözlerini açtığını belirtmiş, Rusyanın Avrupa Konseyinden derhal çıkarılmasını talep etmişti.
AKPM Başkanı Tiny Kox ise, Şmihal’in konuşmasının ardından şimdi modern tarihte ilk kez bir üye devletin dışlanıp dışlanamayacağının inceleneceğini belirtmiş, Rus ordusunun Ukrayna’yı işgalinin sonuçlarının önümüzdeki saatlerde ve yarın tartışılacağını aktarmıştı.
Öte yandan Rusya, 28 Şubat 1996da Avrupa Konseyinin 39’uncu üye devleti olurken, Ukrayna’ya saldırısından 1 gün sonra 25 Şubat’ta Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa Konseyi Statüsünün 8. maddesi uyarınca Rusya’nın Bakanlar Komitesi ve Parlamenterler Meclisindeki temsil haklarını askıya almıştı.
PUTİN, AB KONSEYİ BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa Birliği (AB) Konsey Başkanı Charles Michel ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Kremlin Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, “Donbass Cumhuriyetleri’ni korumak için Rus özel askeri operasyonunun yürütülmesiyle ilgili durumun yanı sıra sivilleri tahliye etmeye yönelik adımlar insani yönleriyle görüşüldü. Rusya Devlet Başkanı, AB yönetiminin, gelişmeleri alenen değerlendirirken, Ukrayna ordusunun dünkü canice ve insanlık dışı eylemini, Donetsk’in merkezindeki meskun mahalleye çok sayıda sivil can kaybına yol açan misket mühimmatlı füze saldırısını görmezden geldiğine özellikle dikkat çekti” denildi.
Açıklamada, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ve Ukraynalı temsilciler arasında yürütülen ve Rus taleplerinin dikkate alınarak sürdürüldüğü müzakerelere ilişkin temel değerlendirmede bulundu. Aynı zamanda Kievin karşılıklı olarak kabul edilebilir çözümler bulma konusunda ciddi bir tavır sergilemediği de kaydedildi” ifadeleri kullanıldı.
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: