• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

Rus devlet kanalında savaş karşıtı pankart açan gazeteci ortaya çıktı

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarını Rus devlet televizyonu Kanal 1’de canlı yayın sırasında savaş karşıtı pankart açarak protesto eden gazeteci Marina Ovsyannikov, gözaltına alınmasının ardından serbest bırakıldı.
İfadesinin ardından adliye çıkışından açıklama yapan Ovsyannikov, “Herkese desteklerinden dolayı teşekkür ederim. Çok zor günler benim hayatımda. Çünkü 2 gün uykusuz kaldım. 14 saatten fazla sorguda kaldım ve benim yakınlarımla bağlantı kurmama izin vermediler. Hiç bir hukuki destek vermediler. Zor durumda kaldım. Yorumumu yarın yapacağım bugün dinlenmem gerekiyor” dedi.
Ovsyannikovanın 30 bin ruble (4 bin TL) para cezasına çarptırıldığı ve çalıştığı kanaldan da istifa ettiği aktarıldı.
AVUKATLAR YERİNİ BULAMAMIŞTI
İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC, Ovsyannikovanın nerede olduğunun bilinmediğini aktarmıştı. Avukatları da genç gazetecinin yerini öğrenmeye çalıştıklarını ama henüz onu bulamadıklarını söylemişti.
Avukatlardan Anastasya Kostanova, BBC Rusçaya yaptığı açıklamada, Ovsyannikovayı telefonla aradığını ancak cevap alamadığını belirterek “Tüm gece onu aradık” demişti. Kostanova, avukatların erişiminin engellenmesinin Ovsyannikovanın ağır bir ceza alacağı endişesi yarattığını ifade etmişti.
Ovsyannikova, dünkü canlı yayın öncesinde kaydettiği bir videoda Ukraynanın işgalini “suç” olarak nitelemiş ve Kremlinin propagandasına hizmet etmekten utanç duyduğunu belirtmişti.
Rusya, 24 Şubat’ta Ukrayna’ya başlattığı askeri müdahale sürecinde ülkedeki sansür yasalarını da katılaştırdı. Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki savaşla ilgili “yalan haberleri” yayarak Rus ordusunu küçük düşüren kişilere 15 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören yasa tasarısını kabul etmişti.
Rus yetkililer sık sık “Rusyanın düşmanlarının ülkede huzursuzluk yaratmak için yanlış bilgileri yaydığını” öne sürüyor. Yasaklara rağmen ülkenin birçok yerinde sokağa çıkmaya devam eden binlerce savaş karşıtı gözaltına alındı.
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: