• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

Rusya-Ukrayna savaşında Çeçenler Çeçenlere karşı: Öldürülen eşinin öcünü almak istiyor

Rusyanın Ukraynayı işgali sürerken, dünyanın gözünün kulağının çevrildiği Ukraynada en önemli role sahip gruplardan biri de kuşkusuz Çeçenler
Bir yanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin en güvendiği isimlerden biri olan ve Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı savaşa kendi askerlerini de gönderen Çeçen lider Ramazan Kadirovun askerleri yer alırken, bir yanda da Rusyaya karşı silaha sarılan Çeçenler Ukrayna savaşında kilit öneme sahip.

Birinci (1994–1996) ve ikinci (1999–2009) Çeçen savaşları sırasında Rusyaya karşı Çeçen İçkerya Cumhuriyetini destekleyen ve savunan Çeçenler bugün Ukraynada 1991den 1996ya kadar Çeçen cumhurbaşkanının adını taşıyan Dzhokhar Dudayev taburunu oluşturuyor.
Yani aslında zamanında Rus baskısı altında olmak istemeyen ve ayrılıkçı bir hükümet kuran Çeçenler bugün Rusyaya karşı Ukraynanın yanında savaşıyor.
Şu anda bölgede Dudayev destekçisi ve Kadirov karşıtı iki gönüllü Çeçen taburu var. 2014ten beri Donbasta Rus destekli ayrılıkçılara ve Rus güçlerine karşı savaşan bu taburlar Şeyh Mansur ve Dzhokhar Dudayev taburları.
Dudayev taburunun ise en az 500 askerden oluştuğuna inanılıyor.
TÜRKİYE DE DUDAYEVE DESTEK VERMİŞTİ
Türkiye de Çeçenler arasında yaşanan savaş sonrası Dudayeve destek vermişti. Hatta geçtiğimiz yıl Aralık ayında Kocaelinde Cevher Dudayev Parkı açılmış, bu durum, Çeçen lider Ramazan Kadirov’u çileden çıkarmıştı.

Rusya’ya karşı savaşan ve Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı Dudayev’i terörist olarak tanımlayan Kadirov kişisel sosyal medya hesabından Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sert ifadelerde bulunmuş, Türkiyeyi “teröristlere arka çıkmakla” suçlamış ve bir parka terörist elebaşı Abdullah Öcalanın adının verilebileceğini söylemişti.
RUSLARDAN EŞİNİN ÖCÜNÜ DE ALMAK İSTİYOR
İşgalin başından bu yana Ukraynalılara destek veren Dzhokhar Dudayev Taburu dün de sosyal medya hesaplarından bir mesaj yayınladı. Tabur komutanı Adam Osmayev, , Ukraynalılara, bugün gerçek Çeçenlerin Ukraynayı savunduğunu söylemek istiyorum. Ukrayna için savaştık ve sonuna kadar savaşmaya devam edeceğiz. Allahın izniyle zafer bizimle olacak. Zaferi Moskovada, Çeçenyada, Kırımda ve Sivastopolda kutlayacağız. dedi.
Donbasta sekiz yıllık bir savaş gazisi olan Osmayevin bu savaşta kişisel nedenleri de olduğu biliniyor. Eşi Amina Okuyeva, 2017de Kievin dışında gerçekleşen bir bombalı saldırıda öldürülmüştü. Okuyeva, uzun yıllar Ukraynanın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı savaşmış ve savaşın sembollerinden biri haline gelmişti. 2015’te Okuyeva’ya Ukrayna Kahramanı nişanı verilmişti.
Osmayevin öc almak istemesine neden olan 30 Ekim 2017 tarihinde Kiev yakınlarındaki Hlevakha kasabasında gerçekleşti. Kimliği belirsiz şahıslar tarafından Amina Okyeva ve eşi Adam Osmayev’in bulunduğu arabaya ateş açıldı. Okuyeva, silahlı saldırı sonucu olay yerinde hayatını kaybederken eşi Adam Osmayev ise yaralandı. Saldırıyla ilgili Rus ayrılıkçıların da adı geçti ve Osmayev bu olaydan sonra karısının öcünü almak için adeta ant içti
2016DAN BERİ SURİYEDE AKTİF ROL OYNADILAR
Ancak bir yanda, Osvmayevin liderliğindeki Dudayev taburu Ruslara karşı savaşırken, bir yanda da Kadirovun Çeçen savaşçıları Rusların yanında yer alıyor. Kadirov, Moskova tarafından finanse edilen milislerini Rus saflarını desteklemek için bölgeye gönderdi. Çoğu rapora göre bölgede 10 bin Çeçen asker Rusya tarafında savaşıyor.

Kadirovun askerleri, 2016 yılından beri aktif olarak Suriyedeki savaşta da yer aldığı için cepheye oldukça hakim isimlerden oluşuyor. Hali hazırda, Suriyenin İdlib, Şam ve Halep’te görev yapan askeri polisler Rusya Federasyonu’nda yaşayan ve Kadirova bağlı Müslümanlardan oluşuyor. Astana Mutabakatı kapsamında Türkiye ve İran’la birlikte ülkede gözlem noktaları kuran Rusya, bu noktalarda da Müslüman askeri polislerden faydalanıyor.
ABD merkezli Ortadoğu yayın kuruluşu Al-Monitore konuşan İdlibdeki Heyet Tahrir El taburundan ismi açıklanmayan bir isim; “Rus ordusuyla savaşan Çeçenler mürted. Oruç tutan ve beş vakit namaz kılan Müslümanlar olduklarını iddia etseler de İslam dininden çıkmış insanlar. Açıktan İslam düşmanlığı yapan bir düşmanın tarafını tutuyorlar. dedi.
SAKALLI ÇEÇENLER HALKI KORKUTMAK İÇİN
Bir başka kaynak da Kadirovun güçlerini tanımlaması istendiğinde Al-Monitore yaptığı açıklamada, Onlar hainler. Hiçbir gerçek Çeçen, 300 yıldır bizi katleden bir ülke için savaşamaz. Kadirovun askerlerinin çoğunluğu dövülüyor, aileleri tehdit ediliyor, bu yüzden hizmet etmek zorundalar. Ama Rusyaya hizmet etmek hainlik dedi.
Çeçen savaşçılar, Çeçenya, Suriye ve diğer sıcak noktalarda geçmiş savaşlar sırasında gösterdikleri gaddarlıkla ünlü olduğundan, birçok Ukraynalı, sakallı Çeçenleri gösteren videoların onları demoralize etmek ve korkutmak için olduğuna inanıyor.

14 YAŞINDAKİ OĞLUNU SAVAŞA GÖNDERDİ
Kadirovun savaşçılarının videolarını yayınlayan bir Telegram kanalı da bulunuyor. Raporlara göre, Kadirovun, biri 14 yaşında olan üç oğlu da dahil olmak üzere Ukraynada 10 bine yakın askeri bulunuyor.

Şu anda Norveçte yaşayan sürgün edilmiş bir Çeçen insan hakları aktivisti olan Ahmed Gisaev, Ukraynada Çeçen askerlerinin kullanılmasını daha çok bir propaganda aracı olarak gördüğünü söyledi.
Bu iki grup da ister propaganda aracı olsun ister ülkelerin en büyük silahları olarak sahada kullanılsın, savaşın gidişatını etkileyecek kilit gruplar arasında yer alıyor.
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: