• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

Doç. Dr. Erüz: Karadeniz’de plastik kirliliği şehirden şehre, ülkeden ülkeye transfer oluyor

Karadeniz Ekosistemini Korumak İçin Toplumsal Farkındalığı Artırarak Deniz Çöplerini Azaltma LitOUTer projesine Türkiyede, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi öncülük ediyor. Proje kapsamında Trabzonda bugün başlayan ve 2 gün sürecek çalıştayın ilk gününde bilim insanları Karadenizdeki kirlilikle ilgili sunumlar yaptı.
Yerel yönetim ve kamu kurum temsilcilerinin katıldığı çalıştayda, KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ercan Köse tarafından hazırlanan Karadenize nehirler yoluyla taşınan atıkların akıntı ve rüzgarlarla taşınmasını gösteren web tabanlı simülasyon tanıtıldı. Simülasyonda, farklı meteorolojik ve coğrafi koşullara göre üretilen model senaryolarla pilot olarak seçilen Sürmene Deresi, Çoruh Nehri, Tuna ve Kamchia nehirlerinden Karadenize karışan çöplerin kıyılardan taşınması ve birikimi gösterildi.
ÇÖPLER KARADENİZİN HER YERİNE GİTMEKTE
KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ercan Köse, Simülasyonda Karadenizde 4 nehri örnek olarak seçtik. Sürmene, Çoruh, Tuna ve Kamchia nehirleri. Bu nehirlerden atılan herhangi bir atığın Karadenizde nasıl dolaşacağını nerelere gidebileceğini göstermeye çalıştık. Karadenizde herhangi bir yerden attığınız çöp Karadenizin neredeyse her yerine gitmekte. Çöpleri farklı renklerle belirledik. Bunları da renkleri takip ederek insanlar çöplerinin nerelere gidebileceğini görmektedir. Bu da bütün Karadenizi kapsamaktadır dedi.
Karadenizdeki akıntı sistemlerini birebir simüle edildiği için oluşturulan senaryoların gerçeğe çok yakın olduğunu belirten Prof. Dr. Köse, Batumdaki akıntı sistemine giren bir çöp buradan Karadenizin genel akıntı sistemine girerek boğazdan çıkacak şekilde taşınabilir. Bu taşınım yaklaşık 50 ile 70 gün aralarında değişebilir. Buradan çöpler boğaza, oradan da Marmara denizine de geçebilir. Biz simülasyon olarak gösterdik ama bunun gerçek olma olasılığı var diye konuştu.
GÖRDÜĞÜMÜZ PLASTİKLER GERÇEK KİRLİLİĞİN YÜZDE 10U
Proje koordinatörü  KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Doç. Dr. Coşkun Erüz de Katı atıkların durumuna baktığımızda, en yüksek yerler olan yaylalardan başlamak üzere bir şekilde atıklar akarsu yatağına inip, akarsularla taşınarak denize kadar iniyor. Kıyılarda bunu görebiliyoruz ancak kıyılarda gördüğümüz plastikler aslında gerçek kirliliğin belki de yüzde 10u veya daha azı. Yüzde 90lık kısmı ise Karadenizin içine doğru taşınarak kıyı boyunca şehirden şehre, ülkeden ülkeye transfer oluyor. Türkiyeden Rusyaya, Rusyadan Ukrayna, Romanya ve Bulgaristana, Tunadan gelen atıklar, Romanya ve Bulgaristan kıyılarından geçerek İstanbul Boğazından Marmara denizine ve Batı Karadeniz kıyılarına kadar gelebiliyor. Yaylada piknik yaptıktan sonra çöpü atarsak gider diyemezsiniz dedi. (DHA)
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: