• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

Harvard Üniversitesi’nde görevli bilim insanından akıl sağlığı için 6 gıda önerisi

Harvard Tıp Fakültesinde görevli beslenme psikoloğu Dr. Uma Naidoo, beyin fonksiyonlarını güçlendiren ve zihni geliştiren 6 önemli besin maddesini ABD medyasıyla paylaştı. ABDnin önde gelen medya kuruluşlarından CNBCnin haberinde Dr. Naidoo, insanların çok da tercih etmediği bazı besinlerin beynin gelişmesi ve zihin sağlığı için çok önemli olduğunu söyledi.
Dr. Naidoo, Yüzlerce hastayla yaptığım çalışmalara dayanarak, insanların tercih etmediği ama beyni güçlendiren bazı gıdaları sizinle paylaşmak istiyorum. Bu ürünleri öğünlerde kullanırsanız ruh haliniz iyileşebilir, hafızanız kuvvetlenebilir ve beyin gücünüzü de artabilir dedi.
Dr. Naidoonun tavsiyeleri ise şu şekilde sıralanıyor:
1- BAHARATLAR
Dr. Naidoo, Tat vermenin yanı sıra baharatların antioksidan özellikleri de var. Yani baharatlar dokulara zarar veren stresi azaltarak beynin gücünü artırıyor. En sevdiğim baharat ise zerdeçal. Zerdeçal, anksiyeteyi azaltıyor. Zerdeçaldan bulunan kurkumin maddesi endişeyi azaltırken, beynin kimyasını da değiştirerek hipokampüsü koruyor diyor.
Safranı da önerdiğini söyleyen Dr. Naidoo, Destekleyici olarak safran kullanan hastalarda daha az depresyon semptomu görüldüğüne dair bir araştırma var. Safran kullanımının plasebo deneylerinde depresyonu azalttığı öğrenildi yorumunu yaptı.
2- FERMENTE GIDALAR
Fermente gıdalarda bulunan bakteri ve mayanın bedene faydası olduğunu söyleyen Dr. Naidoo, Yoğurt, kombuça ya da kimçi gibi gıdalar fermente gıdalara örnek. Fermente gıdalar canlı bakteri kaynakları ve bağırsak sağlığı için büyük öneme sahip ve anksiyeteyi azaltıyor. 2016da yapılan bir araştırmada fermente gıdaların hayvanlarda hafızayı kuvvetlendirdiği ve zihinsel hareket gerilemesini yavaşlattığı ortaya çıktı dedi.
Dr. Naidoo, yoğurt tüketiminin gündelik beslenme alışkanlıkları arasına eklenilmesi gerektiğini dile getirdi.
3- BITTER ÇİKOLATA
Dr. Naidoo, koyu çikolataların demir kaynağı olduğunu söylerken bunun nöronları koruduğunu ve ruh halini pozitif olarak etkilediğini söyledi. 2019da yapılan bir araştırmada düzenli olarak bitter çikolata tüketenlerde depresyon semptomlarının yüzde 70 daha az olduğunu söyleyen Dr. Naidoo, Bitter çikolatada çok fazla antioksidan var dedi.
4- AVOKADO
Dr. Naidoo, son dönemde Türkiyede de raflarda görmeye başladığımız Avokado ile ilgili olarak da, Yüksek oranda magnezyum var ve bu beynin doğru çalışması için önemli. Magnezyumun depresyona iyi geldiğine dair ilk araştırma 1921 yılında yapıldı. O zamandan beri birçok araştırma depresyon ile magnezyum eksikliği arasında bağ kurdu. 125 ile 300 miligram arasında magnezyum alanların depresyonunun bir haftadan kısa bir sürede azaldığı görüldü dedi.
5- KABUKLU YEMİŞLER
Dr. Naidoo, fındıklardaki sağlıklı yağın beyin fonksiyonlarına iyi geldiğini söyledi. Öte yandan fındıkta selenyum gibi bazı mineral ve vitaminlerin olmasının da beyin sağlığına iyi geldiğini söyleye Naidoo, Cevizdeki omega-3, düşünme ve hafızanın geliştirilmesine katkı sağlıyor. Günde bir bardağın dörtte biri kadar fındık ya da ceviz yenilmesini tavsiye eediyorum dedi.
6- YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Yeşil yapraklı sebzelerin E vitamini, flavonoid ve karotenoid gibi maddeler barındırdığını söyleyen ünlü doktor, Bunlar demansa karşı koruma sağlamanın yanı sıra zihnin de gerilemesini engeller. Öte yandan bu gıdalar alyuvar hücrelerinin oluşması için çok büyük öneme sahip olan folik asidi barındırır dedi. Folik asidin beyin sağlığı için kritik bir önemi olduğuna dikkat çeken Dr. Naidoo, Ispanak, hindiba ve pazı gibi yeşillikler folik asit için harika kaynaklar dedi.
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: