• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

“Zelenskiy-Putin görüşmesini Türkiye’nin organize etmesini konuştuk”

Ukraynanın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Antalyada Türkiyenin ev sahipliğinde gerçekleştirilen zirvede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskinin görüşmesinin de gündeme geldiğini söyledi.
Bodnar, Söz konusu görüşmenin Türkiyenin aracılığıyla organize edilmesini de görüştük. Savaş başladığından beri füzelerin fırlatıldığı veya uçakların kalktığı yerde müzakere yapmak istemediğimizi ifade ettik. Cumhurbaşkanımız o zamanlar olası görüşme yeri olarak da İstanbuldan bahsediyordu dedi.
Büyükelçi Bodnar, Yerin pek bir önemi yok, önemli olan burada savaşın son bulması konusunda anlaşmaya varabilmek. Özellikle Ukrayna-Rusya arasında var olan çeşitli sorunların çözümü konusunda barışçıl müzakereye başlamak önemli. Tabi Ukraynanın toprak bütünlüğü ve egemenliği konusunda hiç kimse pazarlık etmeyecek diye konuştu.
Antalyada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kulebanın katılımıyla yapılan zirvede temasların devam etmesi yönünde karar çıkmıştı. Antalya zirvesinin ardından Kremlin, Putinin Zelenskiy ile görüşmeye hazır olduğunu söylemişti.
BATILI ÜLKELERİN YAPAMADIĞINI TÜRKİYE BAŞARDI
Antalyadaki zirveye katılan Büyükelçi Vasyl Bodnar, Türkiyeye söz konusu görüşmeyi organize ettiği için minnettar olduklarını vurgulayarak, Batılı hiçbir ülkenin başaramadığı şeyi Türkiye başardı. Bu görüşmeyi, sürecin başlangıcı olarak değerlendiriyoruz ve söz konusu sürecin sonuçlarını bekliyoruz. Görüşme sürecinde insani koridorun oluşturulması konusunda ısrar ettik; ama Rus tarafı halen onu değerlendiriyor ve henüz resmi cevap vermedi. Ukrayna ve Türk tarafı kan dökülmesinin son bulması ve insani koridorun oluşturulması konusunda hemfikir dedi.
Büyükelçi Bodnar, görüşmelerin devam etmesinin, savaşın son bulmasında etkili olup olmayacağına ilişkin, Birbirine silah çekmektense görüşme yapmak daha iyidir. Kendi açımızdan söz konusu görüşme formatına devam etme hazırlığı vardı. Bizim en önemli talebimiz söz konusu görüşmenin sonuç getirici olması, sadece yapılmış olması değil. Rus tarafının bazı konuların ve sorunların çözülmesine hazır olması lazım. Açık konuşmak gerekirse biz ültimatomlara boyun eğmiyoruz, direnişimizden vazgeçmeyeceğiz. Bizim isteğimiz Rus ordusunun bir an önce Ukraynadan çekilmesidir ifadelerini kullandı.
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: