• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

Mersin satılık konutta zam şampiyonu: Peki neden?

Mersindeki satılık konutların fiyat artış hızı son aylarda dikkat çekici boyutlara ulaştı. Kent, son 4 aydır ülke genelindeki satılık konut fiyatlarının en fazla zamlandığı il olarak öne çıkıyor.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) verilerine göre, 2021 Ekimde satılık konut fiyatlarındaki artışta ülke genelinde 4. sırada yer alan Mersin, 2021 Kasımdan 2022 Şubata kadar satılık ev fiyatlarındaki artış hızında birinciliği bırakmadı.
Kentte, kasımda yıllık bazda yüzde 78 artan satılık ev fiyatları, aralıkta yüzde 120, ocakta yüzde 141, şubatta ise yüzde 154 yükseldi.
Peki bu artışın nedeni ne? Sozcu.com.tr olarak CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Sinan Canpolat ve Mersin İnşaat Müteahhitleri Birliği Derneği Başkanı Kenan Peker ile konuştuk.
VATANDAŞLIK ALABİLMEK İÇİN
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarırın sozcu.com.trye verdiği bilgiye göre, Mersindeki satılık konut fiyatlarındaki artışın ilk nedeni ülke genelinde ciddi şekilde zamlanan inşaat maliyetleri iken, ikinci neden ise Suriyeli sığınmacılar.
İnşaat maliyetlerindeki artışın son bir yılda yüzde 100ü aştığını anımsatan Başarır, Müteahhitler geçen yıl 3 bin TL olan inşaat malzemesinin bu yıl 6 bin TLye çıktığını söylüyor. Maliyetlerdeki bu artış konut fiyatlarına da yansımış durumda dedi.
Diğer yandan, Mersinin en fazla sığınmacı alan illerden biri olduğunu vurgulayan Başarır, Bazı Suriyelilerin ekonomik durumu çok kötü ve sokakta çadırlarda yaşamak zorundayken, bazıları ise vatandaşlık alabilmek için satılık konut talebini artırıyor. Bu da kentteki satılık evlerin fiyatını yukarı çeken önemli bir durum diye konuştu.
Mersinde geçen yıl 1500 TL olan kiralık evlerin bu yıl 2 bin 500-3 bin TL bandına yükselirken, satılık evlerin ise 600 bin liradan 1 milyon 200 bin liraya kadar çıktığı bilgisini veren Başarır, Birkaç yıl önce kendi biriktirdiği para ve bankadan çekeceği konut kredisi ile ev sahibi olabilen öğretmen, memur, esnaf kesiminin artık Mersinde ev sahibi olması neredeyse imkansız hale geldi değerlendirmesinde bulundu.
SAVAŞ NEDENİYLE UKRAYNALILAR DA GÖÇ EDİYOR
Sozcu.com.trye konuşan Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Sinan Canpolat ise, kentteki satılık konut fiyatlarındaki ciddi artışta başta Suriyeli sığınmacıların etkisi olduğunu ancak yabancıların konut fiyatları üzerindeki etkisinin Suriyelilerle sınırlı kalmadığını anlattı.
Şimdi bir de Rusya-Ukrayna savaşından sonra Ukraynadan göç almaya başladık diyen Canpolat, Mersin her zaman çok göç alan bir şehir oldu. Diğer illerdeki vatandaşlarımızdan gördüğü ilginin yanı sıra Rusya, İran ve Iraktan da talep var. Yabancıların Mersindeki konut fiyat artışındaki payı yüzde 40 civarında diye konuştu.
AKKUYUDA ÇALIŞAN RUS PERSONEL DE ETKİLİ
Mersin, bundan 10-15 yıl önce önemli bir kesim tarafından yerleşmek istenilen bir şehirdi. Bunun nedenlerinden biri, meyve ve sebzenin burada üretiliyor olması ve ucuz olmasıydı. Aynı şekilde satılık ev fiyatları da ucuzdu diyen Canpolat, yıllar içinde Akkuyu Nükleer Santraliye birlikte yaşanan değişikliği şöyle anlattı:
Yıllar geçtikçe şöyle bir handikap yaşanmaya başlandı: 2-3 yıl önce Akkuyu Nükleer Santralinde çalışan personel sayısı 2-3 bin kişi iken bugün 20 binleri aştı. Rus personelin aileleriyle birlikte Anamurdan başlayarak diğer ilçelere de yayılması, tüm ilçelerde konut fiyatlarının artmasına yol açtı.
İMAR SORUNU VAR, YENİ KONUT ÜRETİLEMİYOR
İkinci neden ise Mersinde kangren haline gelen imar planlarının yılan hikayesine dönmesi diyen Canpolat, Bu sorunun 5-6 yıldır sonuçlanması ve yeni konut üretilememesi arz-talep dengesini etkiledi. Bu da fiyatları yukarı çeken önemli bir etken dedi.
Mersin İnşaat Müteahhitleri Birliği Derneği Başkanı Kenan Peker de Canpolat gibi imar planındaki sorunlara işaret etti.
Öncelikle Mersinde konut fiyatlarının artmasının genel sebebi 1/5000lik imar planlarının Mersin Büyükşehir Belediyesinden yıllardır geçmemesinden kaynaklanıyor diyen Peker, şöyle devam etti:
Dünyada ve Türkiyede Covid-19 salgınından sonra olan fiyat artışları Mersin’de de yaşanmaktadır. Mersin’de imar durumu olan bölgelerde aşırı fiyat artışı söz konusu değil, imar olmayan bölgelerde talep çok ve üretim az olduğundan dolayı fiyat artışı yaşanıyor.
Bir diğer önemli nedenin de inşaat maliyetlerindeki artış olduğunu söyleyen Canpolat, kentteki kiralık ve satılık ev fiyatlarına ilişkin ise şunları söyledi:
700 BİN LİRADAN AŞAĞI 1+1 DAİRE BULAMAZSINIZ
Öte yandan Canpolat, bir diğer önemli nedenin de inşaat maliyetlerindeki artış olduğunu söyledi ve kentteki kiralık ve satılık ev fiyatlarına ilişkin ise şunları söyledi:
İnşaat maliyetleri eskisi gibi değil, çok yükseldi. İmarın olmayışı ve müteahhitin kazma çakamaması da gerek kiralık gerek satılık konut fiyatlarını ciddi şekilde artırıyor.
Kiralık 1+1 dairelerin en düşük fiyatı artık 2 bin-2 bin 500 bandında. Geçen yıl bu rakam 1000 TL ila 1500 TL aralığında değişiyordu.
Satılık 1+1 dairelerin fiyatı ise bir yılda 400-500 bin TLden 800-900 bin TLye ulaştı.
Şu an Mersinde oturulabilecek en kotu daire, 20-25 yaşında olmasına rağmen 300-350 bin lira. Geçen yıl ise 100-150 bin TL idi.
Sahil bölgesinde, Rusların yoğunlukta olduğu yerlerden 1+1 satılık daireyi 700 bin liradan aşağı bulamazsınız.
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: