• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

Rusya-Ukrayna savaşı… Uydu görüntüleri yayınlandı: Rus askerleri Kiev’den ayrılıyor

Uydu görüntüleme şirketi Maxar Technologiesin Reuters haber ajansı aracılığıyla servis ettiği uydu görüntülerinde, günlerdir Kiev dışında bekleyen kilometrelerce uzunluğundaki Rusya askeri araç konvoyunun dağılmaya başladığı görülüyor.
ABD merkezli şirketin paylaştığı fotoğrafta 64 kilometre uzunluğunda olan ve içinde zırhlı araçlar, tanklar ve benzeri askeri araçların olduğu konvoyun sayısının azalması dikkat çekiyor.
Ukraynada beklemedikleri bir direnişle karşılaşan Rus askeri araçlarının ve tanklarının ya geri çekildiği ya da yakınlardaki ormanlık alana çekildiği görülüyor. Kievin kuzeybatısındaki Antonov Havalimanı yakınındaki tank ve araçların manevra yaptığı ve ormanlık alana ilerlediği kaydedildi.
Lubyanka bölgesinde de zırhlı araç ve tankların pozisyon değiştirdiği belirtilirken haberde, Rusyanın bölgedeki ilerlemesinin gıda ve akaryakıt krizi sebebiyle durduğu belirtildi. Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko da bir süre önce yaptığı açıklamada başkentin bir kaleye döndüğünü söylemişti. Kievi savunmak için bölge halkı ve askerler farklı noktalara barikat kurarak çukur kazmıştı.
Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov da Rusyanın saldırılarında Ukrayna askerinden çok Ukraynalı sivillerin öldüğünü açıkladı. Reznikov, Rus ordusunun savaş stratejisindeki hatalar sebebiyle taktik değiştirdiğini de söyledi.
OLUMSUZ HAVA ŞARTLARI DA ETKİLEDİ
Uluslararası medyada ölüm konvoyu olarak da bilinen tank ve zırhlı askeri araçlardan oluşan araç konvoyu Belarustan yola çıkmış ve Kieve doğru ilerliyordu. Fakat hem bölgedeki direniş hem de olumsuz hava şartları sebebiyle Kievin işgalinde Rus ordusu büyük bir ilerleme kaydedemedi.
Son haftalarda Rus ordusu Kieve yaklaşsa bile gıda ve akaryakıt sorunu ve ikmal yapılamaması sebebiyle askerlerin moralinin bozuk olduğu kaydedilmişti.
Geçen hafta yapılan bir açıklamada uzmanlar eksi 20 dereceyi bulan havanın Rusyanın işgalini olumsuz etkilediğini belirterek, Yakıtları olmadığı için tankları çalıştıramıyorlar ve askerler 40 tonluk dondurucuda beklemek zorunda kalıyor açıklamasını yapmıştı.
Konvoyda 15 bin asker olduğu da tahmin ediliyordu. İngiliz medyasına konuşan üst düzey ABDli savunma yetkilisi Ukrayna ordusunun Javelin tanksavarlarla bu konvoya saldırdığını söyledi. İstihbarat birimleri, Rus askeri konvoyunun Kievi sarmalayarak kuşatmayı planladığını ve şehre erzak ve yardım akışını kesmeyi amaçladığını öne sürdü.
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: