• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen: Rus enerjisine bağımlılığımızı bitireceğiz

Avrupa Birliği (AB) Liderleri, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macronun ev sahipliğinde Fransanın Versay kentinde Rusyanın Ukraynaya yönelik saldırıları ve Avrupa Birliği ekonomisinin güçlendirilmesi hakkında bir görüşme düzenlendi. Görüşmenin ardından yapılan basın toplantısında açıklama yapan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, ABnin Rus gazına olan bağımlılığından kurtulması gerektiğini söyledi.
RUSYA, İNSANLARIN ÖZGÜRLÜĞÜNE SALDIRMAKTADIR
Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen yaptığı açıklamada, Burada Ukraynanın geleceği, ABnin ve demokrasimizin geleceği hakkında konuşuyoruz. Kaderimiz, Avrupa ailesinin bir üyesi olan Ukraynaya bağlıdır. Putinin Ukraynaya karşı saldırganlığı bağlı olduğumuz tüm ilkelere aykırıdır. Putin demokrasiye, devletlerin egemenliğine ve insanların özgürlüğüne saldırmaktadır dedi. Leyen konuşmasında, Rusyanın Ukraynaya yönelik bu iğrenç saldırısına bugün vereceğimiz tepki, Ukraynanın geleceğini ve aynı zamanda birliğimizin ötesine geçerek tüm Avrupa kıtasının geleceğini belirleyecek ifadelerini kullandı.
Avrupa Komisyonunun AB enerjisini yeniden güçlendirmeyi planladığını söyleyen Leyen, İlk olarak, orta vadede Avrupalı tüketicilere güvenilir, güvenli ve uygun fiyatlı enerji tedariki sağlamaya devam etmek görevimizdir. Bu, arzı çeşitlendirerek ve yenilenebilir kaynaklara büyük yatırımlar yaparak Rus gazına olan bağımlılığımızdan kurtulacağımız anlamına geliyor” dedi. Leyen ayrıca, Mart ayı sonuna kadar gaz fiyatlarındaki artışın elektrik fiyatlarına yayılma etkisini sınırlamak için seçenekler sunacağız. Ayrıca Avrupa Birliğinin daha uzun vadeli bir AB gaz depolama politikası belirlemesi gerekiyor ve bu nedenle komisyon, her yıl Ekim ayının ilk gününe kadar yeraltı gaz depolamasını en az yüzde 90a kadar doldurmak için bir teklif sunacak. Bu, tedarik kesintisine karşı sigorta poliçemiz olacak” diye konuştu.
2027YE KADAR RUS ENERJİSİNE BAĞIMLILIĞIMIZI BİTİRECEĞİZ
Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen yaptığı açıklamada, Avrupa Birliğinin 2027 yılına kadar Rus enerjisine olan bağımlılığını ortadan kaldırmaya yönelik planlarını açıklayarak, Mayıs ortasına kadar gerekli ulusal ve Avrupa kaynaklarının desteğiyle, 2027 yılına kadar Rus gazı, petrolü ve kömürüne olan bağımlılığımızı aşamalı olarak sona erdirme önerisini sunacağız dedi.
AVRUPAYI SAVUNMAK İÇİN FARKLI GÜÇLERE İHTİYACIMIZ VAR
Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen, Putinin savaşının Avrupadaki güvenlik ortamını temelden değiştirdiğini ifade ederek, Avrupayı savunmak için farklı güçlere ve farklı yeteneklere ihtiyacımız olacak. Avrupada ihtiyaç duyulacak önemli ek savunma yatırımlarını memnuniyetle karşılıyorum ve bazı liderlerin savunma harcamalarını artırmak için iddialı adımlar atmasını da memnuniyetle karşılıyorum dedi.
Leyen yaptığı açıklamada, NATO ile de yakın bir koordinasyon içinde olmamız gerektiği konusunda net olmak istiyorum. NATO, dünyadaki en güçlü askeri ittifaktır. Bu nedenle, liderlerin bize savunma yatırım boşluklarının bir analizini hazırlamamızı ve bu boşluklarla nasıl başa çıkacağımıza dair net bir planımız olduğundan emin olmamızı söylemelerini memnuniyetle karşılıyorum dedi.
UKRAYNANIN AYAKTA KALMASINA YARDIM EDECEĞİZ
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Versaydaki AB Konseyi toplantısının ardından yaptığı konuşmada, ABnin Ukraynaya desteğini dile getirdi. Macron, Bugün Ukraynayı destekliyoruz ve savaş sürdüğü sürece bunu yapacağız. Rusyanın getirdiği bu yıkımın yeniden inşası için orada olacağız. Ukraynanın ayakta kalmasına yardımcı olmak için orada olacağız. dedi.
Macron ayrıca konuşmasında, Avrupa Birliği’nin (AB) ana hedefi, ateşkes ile başlayan ve ardından Rus birliklerinin hızla geri çekilmesiyle barışa yönelen bir hızlı dönüştür açıklamasında bulundu. Macron, ABnin Ukraynaya ek yardım olarak yaklaşık 500 milyon euroluk bir Avrupa tesisi sunacağını söyleyerek, Ukrayna halkına gönderdiğimiz mesaj, Avrupanın onlara açık olduğudur. Özgürlük ve demokrasi gibi hepimizin paylaştığı değerler için verdikleri mücadele, Ukraynanın gerçekten de Avrupa ailemizin bir üyesi olduğunu göstermiştir dedi.
AB, NE KADAR SAĞLAM VE BİRLİKTE OLDUĞUNU GÖSTERDİ
AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise yaptığı açıklamada, İki hafta önce Rusyanın savaşa başlamasından bu yana AB ne kadar güçlü, ne kadar sağlam ve ne kadar birlikte olduğunu gösterdi. Bugün bu toplantıda, Ukraynanın başvurusu gibi Gürcistan ve Moldovanın da AB başvurusunu tartışıyoruz. Avrupa ailesinin bir üyesi olan Ukraynalı dostlarımıza bir açıklık getirmek istiyoruz, bağlantılarını güçlendirmek için çok hızlı bir şekilde harekete geçeceğimizi ve hazır olacağımızı söylemek istiyoruz dedi.
Michel ayrıca konuşmasında, Avrupanın bu enerji bağımsızlığı mücadelesi bugün yeni bir şey değil. Rusyaya olan bağımlılığımızı keseceğiz. Bizler bu tutkunun peşindeyiz. Önümüzdeki kış için özel bir plana ihtiyacımız var ve bunlar belirli bir zaman çizelgesinde uygulanacaktır dedi.
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: