• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

Rusya-Ukrayna savaşı… Gözler Antalya’da, Çavuşoğlu’nun işi çok zor

Rusyanın 24 Şubatta Ukraynanın doğusundaki ayrılıkçı grupların kurduğu Luhansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetlerini resmi olarak tanıyarak destek göndermek adına işgale başlamasının ardından 15 gün geçti Bu süre zarfında milyonlarca Ukraynalı ülkesinden kaçmak zorunda kalırken çok sayıda insan da yaşamını yitirdi ya da yaralandı. Bütün dünyayı diken üstünde tutan bu krizi çözmek için gözler bugün Türkiyede. Ukrayna ve Rusyanın dışişleri bakanları bugün Türk mevkidaşları Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Antalyada üçlü formatta bir zirve düzenleyecek.
İki ülke arasında arabuluculuk yapmak için bir süredir adımlar atan Ankaranın işi ise hiç zor değil. Bugün Antalyada gerçekleşecek zirve öncesinde Ukrayna ve Rusyanın açıklamaları gerilimi tırmandırırken, sorununun çözümünü de bir hayli zorlaştırıyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Antalyaya ulaşırken, bu görüşme Moskovanın saldırısının başladığı günden beri en üst düzey seviyedeki diplomatik görüşme olacak. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kulebanın da müzakere masasına oturması beklenirken, Kuleba Facebook üzerinden paylaştığı bir videoda bu görüşmelerden umudunun az olduğunu söyledi. Kuleba, bu müzakerelerin sınırlı oranda başarılı olmasını beklediğini söylerken görüşmelerin gidişatını Kremlinin direktifleri belirleyecek dedi.
RUSYANIN TALEPLERİ BELLİ
Rusya daha önce açık açık Ukraynadan taleplerini dile getirmişti. Moskova yönetimi Ukraynanın silah bırakmasını, Avrupa Birliği ya da NATOya girmemesi için anayasasını değiştirmesini, Kırımı Rus toprağı olarak tanımasını ve ülkenin doğusundaki ayrılıkçı grupların oluşturduğu Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanımasını istemişti.
Fakat dün gece BBCde yayınlanan Newsnight isimli programa katılan Ukrayna Başbakanı Yardımcısı Iryna Verashchuk, Moskovanın barış şartlarını ve ültimatomlarını kabul etmeyeceklerini söyledi. Verashchuk, Bence bazı taleplerde bulunmak için konuşmak gerekir. Fakat Rusyanın sunduğu ültimatomlar kabul edilemez. Yapılacak tek bir tartışma var: Rusyanın kapitülasyonlarıdır dedi.
Verashchuk, Toprağımızı takas edemeyiz, anayasamızı değiştiremeyiz. Ukrayna halkının gözünün içine bakarak sakince Ukraynanın bağımsızlığından vazgeçtiğimizi nasıl söyleriz. Çocuklarımızın gözlerine nasıl bakarız? Bu saldırganlık, ama bu sadece Ukraynaya yönelik değil. Bütün dünyaya kafa tutuyorlar dedi.
Verashchuk, Batı ülkelerinden bölgede bir uçuşa yasak bölge oluşturulmasını ve hava savunma sistemini istedi.
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: