• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

Türkiye’nin en büyük sorunu ekonomik kriz

Gezici Araştırma Şirketi, 26-27-28 Şubat 2022 tarihleri arasında Türkiye genelinde sosyal, ekonomik, politik ve kültürel konular ile ilgili seçmenin algısını belirlemek üzere yaptığı araştırmada dikkat çeken sonuçlar ortaya çıktı. Çalışmanın, 2 bin 368 katılımcı üzerinden yürütüldüğü, 22 il 75 ilçe ve 130 mahallede yer alan hanelere gidilip yüz yüze görüşme metodu ile toplandığı belirtildi.
MİLLET İTTİFAKI ÇÖZER: YÜZDE 40,1
“Şu an ülkemizin en önemli sorunu nedir?” sorusuna halkın yüzde 71,6’sı ekonomik sıkıntılar olduğunu ifade ederken yüzde 36,2’si işsizlik ve yüzde 13,1’i eğitim sorunu olduğunu belirtti. 2018 seçimlerinde Ak Parti’ye oy vermiş ancak şuan oy vermeyeceğini söyleyen seçmenlere, “Cumhur ittifakına verdiğiniz destekten vazgeçmenizin nedenleri nelerdir?” sorusu soruldu. Seçmenlerin, yüzde 29,8’i ekonomik gelecek kaygılarından dolayı desteğinden vazgeçmek istediğini ifade ederken, yüzde 8,8’i Başkanlık sistemini yanlış bulmasından, yüzde 5,9”u ise liyakatsizlikten dolayı desteğinden vazgeçmek istediğini ifade etti.
Araştırmada, “Size göre ülkenin ekonomik sorunlarını kim çözebilir?” sorusu da soruldu. Katılımcıların yüzde 40,1’i Millet İttifakı’nın çözebileceğini ifade ederken, yüzde 37,6’sı Cumhur İttifakı’nın çözebileceğini belirtti. “Ülkedeki ekonomik sıkıntının sorumlusu kim?” sorusuna halkın, yüzde 51,1’i hükümet cevabını verirken, yüzde 26,6’sı dış güçler, yüzde 11,6’sı ise muhalefet olduğunu ifade etti.

Kılıçdaroğlu, en güçlü rakibi olarak görülüyor
Ankette, Erdoğan’ın karşısında Kılıçdaroğlu mu yoksa Akşener mi daha fazla oy alabilir? sorusuna halkın, yüzde 46,8’i Kılıçdaroğlu’nun daha fazla oy alabileceğini ifade ederken, yüzde 24,6’sı Akşener cevabını verdi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması durumunda ise Kılıçdaroğlu ve Erdoğan kalsa kime oy verirsiniz sorusuna ise katılımcıların, yüzde 52.6’sı Kılıçdaroğlu derken yüzde 47.4’ü ise Erdoğan cevabını verdi.
AKP SEÇMENİ HEYECANINI YİTİRİYOR
Gezici Araştırma’nın sahibi Murat Gezici yaptıkları saha araştırmasında gözlemledikleri seçmen eğilimindeki değişimi ve bunun nedenlerini SÖZCÜye değerlendirdi.
Bugün artık hayatlarını derinden etkileyen bir ekonomik kriz var ve bu kriz ile iktidarın söylemi taban tabana zıt. Normalde seçmen, iktidarın kendi seslerini duyup dillendirmesini bekliyordu; ama iktidar bu konuda suskunluğu seçti. Hatta onunla da yetinmeyip sorunları yok saydı. Bir kere bu durum seçmende “biz yalnız bırakıldık” duygusunu uyandırdı. Yalnız bırakıldık duygusu, politik tercihlerde çok belirleyicidir.
EKONOMİK VE POLİTİK BAŞARISIZLIK ERDOĞANI GÜÇSÜZLEŞTİRİYOR
Ayrıca seçmenlerde Erdoğan imajı da zedelendi. Zira belli bir zamana kadar Erdoğan güçlü, gücünü de başarısından alan,  problemler ile baş edebilen ve onlar için çözümler üretebilen bir politik figür olarak görülüyordu. Hatta hiçbir çözüm üretmese bile problemlerin varlığını kabul etmesi, dillendirmesi bile bu kesime önemli geliyordu.
Ancak uzun süredir çok ciddi bir ekonomik kriz var; ekonomik hamlelerin hiçbir işe yaramaması var; üstüne bir de  politik belirsizlik, çalkantı, kaos var. Bütün bu belirsizlik ve çözümsüzlük halinin müsebbibi olarak Erdoğan’ın politik hamlelerindeki başarısızlığı görülüyor. Başarısızlık güçsüz olduğu düşüncesini uyandırırken, güçsüzlük ise seçmenle parti arasında duygusal kopuşu hızlandırıyor.
İktidar sadece diğer partilerin seçmenlerinde değil, kendi seçmen grubunda da yara açmaya başladı. İktidarın seçmen grubu, iktidar tarafından yaralı hale getiriliyor. Bunda iktidarın beslediği sınıfsal eşitsizlikler kadar, sahip olduğu gücün denetimsiz ve hoyratça kullanımının da ciddi bir payı var.
İBRE MİLLET İTTİFAKINA DÖNDÜ
Ekonomik kriz ciddi bir şekilde belirleyici hale geldi. Zira iktidarın bu kriz için attığı her adım, krizin etkisini gidermek yerine biraz daha alevlendiriyor. Bu durum ise seçmeni Millet İttifakına yakınlaştırıyor. Millet İttifak’ı bir güçlü bir alternatif haline geldi. Burada seçmende şöyle bir eğilimde göze çarpıyor: Tepkisel oy AKP’nin kendi seçmeni, AKP’yi cezalandırabilir.
Halkın sizce nasıl bir Cumhurbaşkanı bu ülkenin sorunlarını çözeceğine ilişkin dağılım incelendiğinde yüzde 70i ittifakı bir arada tutabilecek, yüzde 68i güvenilir, yüzde 62si devlet işleyişini bilen, yüzde 52.7si dürüst bir Cumhurbaşkanı bu ülkenin sorunlarını çözeceğini ifade ederken yüzde 35i ekonomiden anlayan ve yüzde 41i adil olabilen bir Cumhurbaşkanı bu ülkenin sorunlarını çözeceğini ifade etmektedir..
AKP İÇİN ARTIK SEÇİMLER CEPTE HAZIR DEĞİL
Anket çalışmamızdan şunu görüyoruz ki: AKP için artık seçimler cepte hazır değil. Yani kolaylıkla işin içinden çıkabileceği, ipi göğüsleyebileceği bir seçim yok önünde. Çünkü sadece rakip partilerin seçmenini değil, artık kendi seçmenini de ikna etmek zorunda ve bu iknada popülizm çok da geçerli olmayacak gibi görünüyor.
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: