• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

Altın fiyatlarında ambargo etkisi

Altın fiyatları ABDnin Rusyaya dönük yeni yaptırımları açıklamasının ardından fırladı. Spot piyasada altın fiyatları ons başına 2070 doları görürken gram altın 1000 TLye yaklaştı.
ABD ve İngilterenin Rus petrolüne kısıtlama getirmelerinin ardından yüksek enflasyon endişeleri ve küresel ekonomik toparlanmanın güçleneceği beklentileriyle altın fiyatları uçuşa geçti.
ZİRVEYE YAKLAŞTI
Yüksek jeopolitik riskler ve artan enflasyon beklentileri, yatırımcının güvenli liman altına yönelmesine neden olurken ons altın, yüzde 2,7 artışla 2 bin 50 dolara yükseldi.
Dün kararın açıklanmasının ardından son 2 yılın en yüksek seviyesi olan ons başına 2 bin 70 dolara tırmanan altın sonrasında bir miktar geri çekilse de 2 bin doların üstündeki güçlü seyrini korudu. Spot piyasada ons altın en son Ağustos 2020de 2 bin 89 dolarla zirveyi görmüştü.
ENFLASYON ENDİŞELERİ ALTIN FİYATLARINI TETİKLİYOR
ABD merkezli aracılık şirketi High Ridge Futuresın metal ticareti direktörü David Meger CNBCye yaptığı değerlendirmede, “Artan enerji fiyatları, tahıl fiyatları ve ana metal fiyatlarının birleşimi, enflasyon baskısı nedeniyle altının yükselmesinin ardındaki ana sebep olmaya devam ediyor. Ayrıca, jeopolitik cephedeki büyük endişeler nedeniyle hisse senedi piyasaları baskı altına girdiğinden altın piyasasında önemli miktarda güvenli liman alımları görüyoruz dedi.
Spot piyasada ons altın, yılbaşındaki fiyatına göre yüzde 13 artmış durumda. Rusyanın Ukraynaya dönük müdahalesiyle birlikte ons altındaki fiyat artışı ise yüzde 8.
GRAM ALTIN 1000 TLYE YAKLAŞTI
Kapalıçarşıda altın fiyatları jeopolitik gelişmelerle seyreden fiyatlamayla birlikte dolar/TL kurunu da takip ediyor. Dolar/TLnin 14,50 seviyesinin üzerinde işlem görmesiyle birlikte gram altın fiyatları da yönünü 1000 TLye çevirdi.
Gram altın sabah saatlerinde  959 liradan işlem görürken çeyrek altın  1536 lira alış ve 1570 lira satış fiyatı üzerinden işlem gördü. Cumhuriyet altını ise 6 bin 148 TL alış ve 6 bin 264 TL satış fiyatıyla işlem gördü.
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: