• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

ABD’den Venezuela’ya teklif: Rusya’dan uzaklaş, yaptırımları hafifletelim

ABD ve Venezuela, beş kaynağın Reutersa verdiği bilgiye göre, yıllardır ilk defa yaptıkları üst düzey temaslarda Venezuelanın petrol ihracatına uygulanan yaptırımların hafifletilmesini ele aldı. Taraflar görüşmelerde somut ilerleme sağlayamadı.
Kaynakların verdiği bilgiye göre ABD, Rusyanın petrol şirketlerine yaptırım uygulanması halinde ortaya çıkabilecek ham petrol açığını kapatmanın yollarını arıyor.
Washingtondan bir kaynağa göre ABD, Ukraynanın işgalinin ardından Latin Amerikada Rusyaya en yakın ülkelerden biri olan Venezuelanın Moskovaya yönelik tavrında değişiklik olup olmadığını görmek istedi.
ABDnin yaptırımları gevşetmesi halinde Venezuela ham petrol ihracatını artırabilir.
Beyaz Saray, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Venezuela Enformasyon Bakanlığı konu hakkındaki sorulara cevap vermedi.
ENFLASYONDA PETROL RİSKİ
ABDnin Rus petrolünü de yaptırım kapsamına alma planıyla birlikte Brent petrolün varil fiyatı bugün 139 doları gördü. Petrol, geçen haftayı 118 dolarla kapatmıştı.
ABDde ocakta yüzde 7,5 ile 40 yılın zirvesine yükselen tüketici enflasyonunun, enerji ve gıda fiyatlarındaki son artışlarla birlikte daha da yükselmesi bekleniyor.
Rusyanın Ukraynayı işgali ve yaptırımlar, küresel ekonomide enflasyon endişelerinin yanı sıra durgunluk endişelerini de artırırken, merkez bankalarının enflasyonun önüne geçmek üzere agresif parasal sıkılaşmaya gitmesi zorlaşıyor.
Bu nedenle ABDde Biden yönetimi, Rus petrolünü telafi etmek üzere Venezuela ve İran petrolüne dönük geçmişte aldığı yaptırım kararlarını kaldırmayı ya da hafifletmeyi değerlendiriyor. (REUTERS)

 
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: