• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

Visa ve Mastercard da Rusya’dan çekiliyor

Online ödeme platformu PayPalin, Ukraynadaki savaş gerekçesiyle Rusyadaki hizmetlerini durdurmasının ardından dünyanın önde gelen uluslararası ödeme sistemleri Visa ve Mastercard da  Rusyadaki faaliyetlerinin askıya alındığını duyurdu.
Rua interfax ajansına göre şirketler Rusya Federasyonundaki tüm operasyonlarını kısıtladıktan sonra, Rus bankaları tarafından verilen kartlar yurtdışında çalışmayacak. Ayrıca, yabancı finans kurumları tarafından verilen kartlar da Rusyada çalışmayacak.
Visa ve Mastercard, kararlarını Rusyanın Ukraynadaki askeri operasyonuyla açıkladı.
Visa CEOsu Al Kelly, basına yaptığı açıklamasında Rusyanın sebepsiz yere Ukraynayı işgali ve tanık olduğumuz kabul edilemez olaylardan sonra harekete geçmek zorunda kaldık. Bu kararın Rusyada hizmet verdiğimiz meslektaşlarımız, müşterilerimiz, ortaklarımız, tüccarlarımız, kart sahipleri üzerindeki etkisinden dolayı üzgünüz. Bu savaş ve devam eden süreç alıntılanan Barış ve istikrar tehdidi, değerlerimize uygun şekilde yanıt vermemizi gerektiriyor dedi .
Mastercard açıklamasında ise , Çatışmanın benzeri görülmemiş doğası ve belirsiz ekonomik ortam göz önüne alındığında, Rusyadaki hizmetlerimizi askıya alma kararı aldık. dedi. Şirket, Rusya pazarından ayrılma kararından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
KARTLARIN İŞLEYİŞİNİ ETKİLEMEZ
Rusyanın en büyük bankası olan Sberbank, bu kararın ülke içindeki Visa ve Mastercard kartlarının işleyişini etkilemeyeceğini açıkladı. Sberbank açıklamasında Visa ve Mastercard tarafından verilen Rus kartlarıyla yurt dışında ve yabancı çevrimiçi mağazalarda ödemeler sınırlı olacak. Yurt dışındaki Rusların yeterince nakit para çekmelerini ve büyük harcamaları (oteller, biletler) önceden ödemelerini tavsiye ediyoruz ifadeleri yer aldı.
SON KULLANMA TARİHİNE KADAR GEÇERLİ
Rusya Merkez Bankası da, Rus bankaları tarafından verilen tüm Visa ve Mastercard kartlarının, son kullanma tarihlerine kadar Rusya Federasyonunda her zamanki gibi çalışmaya devam edeceğini doğruladı. Rusya Federasyonu Merkez Bankası, Onlarla ilgili işlemler ülke içinde Ulusal Ödeme Kartları Sisteminde işleniyor ve yaptırımlar onları etkilemiyor. Müşterilerin bu kartlara bağlı hesaplardaki fonları tamamen kayıtlı ve kullanılabilir durumda açıklamasını yaptı.
YURT DIŞINDA KULLANILAMAZ
Visa ve Mastercard kartlarını yurt dışında kullanmanın ve yurt dışı çevrimiçi mağazalardaki siparişleri ödemenin mümkün olmayacağını da eklediler. Yurtdışı gezileri için Merkez Bankası, kabul edildiği ülkelerde nakit çekmeyi veya Rus ödeme sistemi Mirin bir kartını kullanmanızı önerir (Rusya Federasyonu Merkez Bankasına göre, bunlar Türkiye, Vietnam, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistandır. , Tacikistan, Güney Osetya ve Abhazya).
KAPATMA 3 GÜN SÜRER
Rus ödeme sisteminin resmi web sitesinde yer alan verilere göre Mir kartları Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Vietnam, Ermenistan, Beyaz Rusya, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan ve Kıbrısta kabul ediyor. Alfa-Banka göre ise, kapatma süreci en az üç gün sürecek. O zamana kadar Visa ve Mastercard kartları her zamanki gibi çalışmaya devam edecek.

aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: