• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

Ukrayna kentinde kısmi ateşkes ertelendi

Rusyanın Azak Denizi kıyısındaki Mariupol kentinde sivillerin tahliyesi için insani koridor açılması amacıyla ilan ettiği geçici ateşkesin ertelendiği bildirildi.
Kentteki Ukraynalı yetkililer, geçici ateşkesin ertelendiğini belirterek halka sığınaklara dönme çağrısı yaptı.
Rusya ordusu, kentteki operasyonun bu sabah yerel saatle 10.00 itibarıyla 5 saat süreyle durdurulacağını bildirmişti. Ayrıca Donetsk’teki Volnovakha kasabasında da insani koridor oluşturulduğu belirtilmişti. Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Heraşçenko, ülkenin farklı bölgelerinde de insani koridor oluşturulması için daha fazla anlaşma yapılacağını söylemişti.
TARAFLAR BİRBİRİNİ SUÇLADI
Ukraynalı yetkililer, Rus birliklerin Mariupoldeki geçici ateşkese uymadığını ve saldırıların sürdüğünü, bu nedenle çok sayıda kişinin kentten çıkamadığını savundu. Rusya Sputnik haber ajansına göre Donetsk Halk Cumhuriyeti yetkilileriyse, Ukraynalı aşırı milliyetçilerin Mariupol sakinlerine insani koridor sağlamayı reddettiğini söyledi.
Moskova ve Kiev, önceki gün Belarus’ta düzenlenen ateşkes görüşmelerinin ikinci turunda insani koridorlar oluşturulması konusunda anlaşmaya varmıştı.
RUSYA İÇİN KRİTİK ÖNEME SAHİP KENT
Ukraynanın güneydoğusundaki liman kenti Mariupol, günlerdir Rus kuşatması altında. Yaklaşık 450 bin kişiye ev sahipliği yapan kentte çatışmalar nedeniyle elektrik ve su kesintileri de yaşanıyor.
Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boişenko, “acımasız saldırılar” olarak nitelendirdiği Rus askeri operasyonları sırasında vatandaşların tahliyesi için insani koridor oluşturulması çağrısında bulunmuştu. Boişenko, Perşembe gününden beri kuşatma altında bulunan kentte su ve elektrik kesintisi yaşandığını, ısıtma sisteminin çalışmadığını vurgulamıştı.
Belediye Başkan Yardımcısı Sergey Orlov da, “NATO yardıma gelmedikçe Putin sivilleri öldürmeyi durdurmaz” demişti.
Ukrayna’nın stratejik kentlerinden biri olan Mariupolün Rusya için kilit bir stratejik hedef olduğu ve Rusya’nın burayı ele geçirmesi halinde Kırım’daki birliklerle güçlerini birleştirebileceği söyleniyor.
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: