• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

Rusya-Ukrayna savaşı, havacılık sektörünü de etkiledi: Uçuş süreleri uzadı

Rusya ve Avrupa Birliği üzerindeki hava sahalarının kapanması, hava yollarını da alternatif rotalar bulmaya zorladı.
Pazar günü AB, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putini cezalandırmak için kapsamlı yaptırımların bir parçası olarak hava sahasını Rus herhangi bir uçağa kapattı. Rusya, bu hamleye kısa bir süre sonra kendi kısıtlamalarıyla karşılık verdi. Bu kısıtlamalar da hava yolları şirketlerini etkilemeye başladı.
Rus hava yolu şirketi Aeroflot, hava sahası kapanmalarının etkisini hisseden ilk şirketlerden biri oldu. Havayolu pazar günü, Belgraddan Moskovaya olan uçuşunda, ABnin yeni uyguladığı hava sahası kısıtlamaları nedeniyle genellikle izlediği rotayı kullanamadı. FlightRadar24ün verilerine göre, uçak Rusya hava sahasına ulaşmak için Bulgaristan ve Türkiye üzerinden uçmak zorunda kaldı. Bu da uçuş süresini beş saat 45 dakikaya çıkardı.

UÇUŞ SÜRELERİ UZADI
Sidney merkezli Qantas da Rusya yerine Orta Doğu ve Güney Avrupa üzerinden uçarak Avustralyadan Londraya olan uçuş yolunu değiştirdi. Ayrıca British Airways de Yeni Delhiden Londraya olan rotasını yeniden düzenlemek zorunda kalınca uçuş süresine bir saat eklendi.
ABDli hava yolları Rusya veya Ukraynadaki havalimanlarına uçmasa da, bölgedeki bazı rotalarını ayarlamak zorunda kaldı. Seyahat sitesi The Points Guyın haberine göre de United Airlines salı günü çalışanlarına Hindistana gidiş ve dönüş uçuşlarında Rus hava sahasını kullanmayı bırakacağını söyledi.
FAZLADAN 4000 İLA 12000 DOLAR ARASI MALİYET
Analistlere göre, rotalarını yeniden düzenleyen hava yolları şirketleri için yakıt, işçilik ve bakım maliyetleri artıyor ve bu da bilet fiyatlarında ve kargo ücretlerinde artışa neden olabilir. New York merkezli havacılık danışmanı Robert Mann, ABC Newse, rotası değiştirilen yolcu uçaklarının hava yollarına saatte fazladan 4.000 ila 12.000 dolar arasında bir maliyete mal olabileceğini söyledi.
Bazı hava yolları yeniden yönlendirme yerine uçuşları askıya almayı tercih etti. Wall Street Journalın haberine göre Londra merkezli Virgin Atlantic Airways, Londra ve Şanghay arasındaki kargo hizmetini geçici olarak durdurdu. Finnair Japonya, Çin ve Güney Koredeki havalimanlarına uçuşları durdurdu ve Singapur Havayolları da Moskovaya seferlerini sonlandırdı.
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: