• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

JPMorgan’dan korkutan petrol senaryosu

ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan dün yayınladığı bir notta, Rusyada petrol arzının kesintiye uğramaya devam etmesi halinde Brent ham petrolünün yılı varil başına 185 dolardan kapatabileceğini yazdı.
Dün Ukraynada işgalin derinleşeceği endişeleri nedeniyle Brent petrol varil başına 120 dolar seviyelerine çıkmıştı. Brent Petrol şuan 112 dolar seviyelerinde bulunuyor.
RUS PETROLÜ ALICI BULAMIYOR
Bankanın Küresel Emtia Araştırmaları Başkanı Natasha Kaneva ve diğer JPMorgan analistleri tarafından kaleme alınan notta, Rus petrolünün yüzde 66sının alıcı bulmakta zorlandığı ifade edildi.
Dün Energy Aspects isimli danışmanlık firması konu ile ilgili, “Avrupalıların çoğunluğu Rus petrolüne dokunmazken sadece birkaç rafineri ve yatırımcı hala piyasada işlem yapıyor fakat artan korku seviyesi ve savaş sigortası primleri işlemleri önemli derecede karmaşıklaştırıyor” değerlendirmesinde bulunmuştu.
Energy Aspects konu ile ilgili, “Birkaç gemi sahibinin savaş sigortası olmaması nedeniyle Baltık Denizi ve Karadeniz bölgesinden kaçındığı belirtiliyor” ifadelerini kullandı.
İRAN ARZININ ARTMASI İŞE YARAMAZ
JPMorgan analistleri İran petrolünün piyasaya hızlı bir şekilde dönüş yapamayacağı varsayımıyla kısa vadede arz şokunun çok büyük olacağına da dikkat çekti.
Analistler ayrıca, Yaptırımların genişlemesi ve enerji güvenliğine geçişin acil bir öncelik haline gelmesi, Rusyanın Avrupa ve ABDye yaptığı petrol satışlarında potansiyel olarak günde 4,3 milyon varilin etkilenmesi sonucunu doğuracak dedi.
Reutersin aktardığı bir başka değerlendirmede ise Commonwealth Bank analisti Vivek Dhar, Rus petrol ihracatındaki fiili ve potansiyel kesintiler nedeniyle gerçekleşecek fiyat artışları, İranın gerçekleştireceği fazla arzdan kaynaklanacak fiyat düşüşünü fazlasıyla telafi edebilir dedi.
PETROL FİYATLARINDA SON DURUM
Bu sırada petrol fiyatları, 2015 nükleer anlaşmasının yeniden devreye alınması durumunda İrandan arzın artacağına dönük beklentilerin ardından geriledi. Ancak fiyatlar batılı devletler tarafından uygulanan yaptırımlar nedeniyle Rusyanın petrol ihracatının azalacağı endişeleri nedeniyle 110 dolar bandının üstünde kalmaya devam etti.
Dün 120 dolar seviyesine çıkan Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı bugün 112 dolar seviyesinde bulunuyor. Dün 118 dolara kadar yükselen Batı Teksas ham petrolü ise şu anda 110,83 dolar seviyelerinde.
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: