• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

100. YIL MARŞI YARIŞMASINDA İLK 100’E KALAN ESERLER BELLİ OLDU..

Çekmeköy Belediyesi 100. Yıl Marşı Yarışmasında ilk yüze giren şiirler Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda açıklandı. Şimdi sıra beste aşamasında.

Çekmeköy Belediyesi’nin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın koordinasyonunda düzenlediği 100. Yıl Marşı Yarışması’nda ilk 100’e giren eserler, Belediye Başkanı Ahmet Poyraz’ın ev sahipliğinde Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle açıklandı. Yarışmanın ilk aşaması olan şiir etabına 81 il ve 14 farklı ülkeden 2 Bin 259 şiir başvurusu alındı. Seçici kurul tarafından belirlenen 100 eser ödüllerini aldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan 100. Yıl Marşı Yarı Final programına; Sanayi ve Teknoloji  Bakanı Mustafa Varank,Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz,Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli,  AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcıları Malik Ejder Batur ve Gıyasettin Gergin,  İBB AK Parti Grup Başkanvekili Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Çekmeköy Kaymakamı Resul Çelik ,Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Handan İnce Elçi, Ak Parti İlçe Başkanı Akın İlhan,Çekmeköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Burhan Bayrak, Çekmeköy Müftüsü Muhamme Suiçmez, belediye meclis üyeleri, muhtarlar sanat,  siyaset ve iş dünyasından önemli isimler ve binlerce  vatandaş katıldı.

Yücel Arzen’in konseriyle devam eden programa Azerin ve Yücel Arzen’in, Mermuh şair Abdurahhim Karakoç’un “İncemesin” şiirinin bestesini seslendirmesi damga vurdu.

Konser sonrası katılımcılara seslenen Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz; “Çekmeköy olarak kültüre, sanata ve bilime gerçekten önem veren bir belediye olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Uluslararası kısa film yarışmaları yaptık, Uluslararası bilim olimpiyatları gerçekleştirdik.  Çıktığımız yol da istedik ki 100. Yıl gibi önemli bir tarihte biz de bir şeyler yapalım. Ekibimiz böyle bir çalışmaya imza attı.  İnanın 13 yıldır Çekmeköy’e hizmet eden bir kardeşiniz olarak en çok heyecanlandığım gün bu projeyi konuştuğumuz gündü.  Çünkü 100. yılla ilgili bir çalışmayı, bir eseri ortaya çıkarmanın ilk adımlarını atacaktık.  81 il ve 14 ülkeden binlerce şiirle yarışmaya katılan tüm şairlerimize, titiz çalışmalar yapan seçici kurulumuza, iletişim başkanlığımıza ve bugün burada heyecanımızı paylaşan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Salonda açıklamalarda bulunan Bakan Varank; “Gerçekten bu proje ülkemizde bir heyecan oluşturan, ilk günden itibaren benim de büyük bir heyecanla takip ettiğim bir proje. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında önemli bir köşe taşı. Herkesin katkısıyla milletimizin katkısıyla bir 100. Yıl marşı oluşturmak üzere yapılan bir yarışma. Bugün ilk etabı tamamladık. Çekmeköy Belediyemiz burada İletişim Başkanlığı ile beraber çok güzel bir işe imza atıyor. Her ne kadar bir belediyenin öncülüğünde olsa da aslında bugün ulusal heyecan ve ulusal bir gayret var,  bu manada da içeride zaten Türkiye’nin her tarafından gelmiş şairlerimize plaketlerini takdim ettik. Proje için güzel bir kitap basıldı, bu kitapta ilk 100 şiiri vatandaşlarımız bulabilecekler. İnşallah bu kitapları bütün kütüphanelerimize dağıtacağız” dedi.

Yarışmaya katılan 2 Bin 259 şiir ön seçici kurulun değerlendirmesinin ardından açıklandı. Türk Müziği’nin önde gelen isimlerinden; Yücel Arzen,  Aşkın Tuna, Garo Mafyan, Özdemir Erdoğan, Cengiz Erdem, Sinan Akçıl, Azerin, Tuluyhan Uğurlu ve Aydın Sarman;  Sunucu Pelin Çift, Tarihçi Yazar Tufan Gündüz, Edebiyatçı Sibel Eraslan ve Cahit Koytak, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan, Yazar Hayati Develi ve  Sosyolog Erol Erdoğan tarafından incelenen şiirler yarışmanın ikinci etabı olan beste kısmında kullanılacak.

İlk yüze kalan en geç yarışmacı Mersin’den 2002 doğumlu 20 yaşındaki Serkan Keskin olurken, en yaşlı yarışmacı Bayburt doğumlu Yahya Akengin oldu. Yarışmada ilk yüze girenler arasında Azerbaycan’dan Sema İmanova’da bulunuyor.

Toplam Ödül 400 Bin Türk Lirası
Şiir yarışması finalinde toplamda 250 Bin Türk Lirası ödül dağıtıldı.   ilk 100’e giren şiirlerin şairlerine 2.500 Türk Lirası ödül verildi.  İlk 100 şiir içinden herhangi birinin bir sonraki aşama olan beste yarışmasının da kazananı olması durumunda bu şiire ek olarak 50 bin Türk Lirası daha ödül verilecek.  Birinci olan marşın sahibine ise 100 Bin Türk Lirası ödül verilecek. Böylelikle toplamda 400 Bin Türk Lirası ödül sahiplerini bulacak.

Yarışmada beste aşaması başladı
Şiir etabı finalinin ardından başlayan beste etabına katılmak isteyen vatandaşlar besteleri için ilk 100 eser arasından birini seçebileceği gibi, kendi söz ve bestesiyle de yarışmaya katılabilecek. Yarışmaya besteleriyle katılacak olan vatandaşlar 16 Eylül 2022 tarihine kadar eserlerini www.yuzuncuyilmarsi.comadresine yükleyebilecekler.

Dereceye girenlerin ödüllerini almasının ardından çekilen hatıra fotoğrafı ile program son buldu.  İlk 100 esere www.yuzuncuyilmarsi.comadresi üzerinden ulaşılabilecek.

The post 100. YIL MARŞI YARIŞMASINDA İLK 100’E KALAN ESERLER BELLİ OLDU.. first appeared on Yerel Gazete.

Paylaşın: