• +90 216 606 3 CHP(247)
  • bilgi@chpgenc.com
  • 09:00-22:00

Rusya-Ukrayna savaşı… Hangi ülkeler Putin’e desteğini açıkladı?

Rusyanın Ukraynayı işgali sekizinci gününde şiddetli çatışmalarla sürüyor. Önceki gün Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen acil bir oturumda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin Ukraynayı işgali kınanırken, birliklerinin derhal geri çekmesini isteyen yeni bir karar da alındı. 141 ülkenin yer aldığı oturumda büyük çoğunluk Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiye destek verirken, dört ülke Rusya ile birlikte karara karşı oy kullandı, 35 ülke ise çekimser kaldı.
İnsan hakları ihlalleri ve savaş suçları ile gündeme gelen Kuzey Kore, Belarus, Eritre ve Suriye, Putinin lehine oy kullanırken, Rus lidere desteklerini de açıklamalarıyla yineledi.
Diğer ülkeler ise Rusya ile ilişkileri bozma korkusuyla çekimser kalarak veya oy kullanmayı reddederek diplomatik bir ipte yürümeye kararlılıklarını sürdürdü. Bu ülkeler arasında kuşkusuz en çok dikkat çekenleri Çin, Hindistan ve Pakistan oldu. Ciddi ekonomik sıkıntılarla karşılaşmak istemeyen bu üç ülke ticari bağlarını da koruyabilmek adına Putini kınamayı reddetti.

İşgal boyunca Putini destekleyen Venezuela gibi diğerleri, ödenmemiş ücretler nedeniyle BM oy haklarını kaybettikten sonra desteklerini göstermekten geri kaldı
PUTİNE DESTEK OLAN ÜLKELER
BELARUS: Komşu ülkeler Belarus ve Rusya, yıllardır sadece bir kara sınırından fazlasını paylaşıyor. İkisi de eski Sovyet bloğundan gelen iki ülkenin önemli ekonomik ve siyasi bağları bulunuyor. Rusya, Belarusun dış ticaretinin yüzde 48ini oluşturuyor.
Öte yandan, Belarus lideri Alexander Lukashenko ile Putinin yakınlığı da bilinirken, Rus liderin görevden alındıktan sonra Lukashenkoya yeniden göreve gelmesi için destek olduğu, o yüzden de Putine borçlu hissettiği belirtiliyor.
ABDli bir yetkili, Belarusun savaşta Rusyaya katılacağını da iddia etmişti.
SURİYE: 
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Putini Ukraynayı işgali ile olarak överken, Rusyanın eylemleriyle ilgili Batının histerisini kınadı.
Putinin inkar ettiği kimyasal silahlar nedeniyle savaş suçları işlemekle suçlanan Suriye lideri, Ukraynadaki olayları Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra dünyada kaybedilen tarihin düzeltilmesi ve dengenin yeniden kurulması olarak niteledi.
Esad, Suriye, Rusya Federasyonunun yanındadır diye de ekledi.
Rusya ve Suriye, daha önce Suriyenin bağımsızlığını destekleyen Sovyetler Birliği döneminden beri güçlü ilişkilere sahip. Putinin Suriyedeki iç savaşta Esadı desteklemesi ile ikili arasındaki ittifak da son dönemde epeyce güçlendi.
KUZEY KORE:
Kuzey Kore, Pazartesi günü Rusyanın Ukraynayı işgali konusundaki sessizliğini bozarak, ABD ve Batıyı hegemonik politikalar ve soytarılık ile suçladı.

Rusyanın saldırısına ilişkin ilk resmi açıklamasında Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, Batının iktidarı kötüye kullanmaktan dolayı suçlu olduğunu söyledi.
Kuzeyin resmi KCNA haber ajansı, dışişleri bakanlığına atıfta bulunarak, Ukrayna krizinin temel nedeni; ABD ve Batının kendilerini diğer ülkelere karşı eli açık ve yetkiyi kötüye kullanan hegemonik politikasında yatmaktadır dedi.
Kuzey Kore, Washington ve müttefiklerini, yasal olarak desteklenen güvenlik güvencelerini garanti etmek için Rusyanın makul ve meşru taleplerini görmezden gelmekle suçladı.
ERİTRE: 
Doğu Afrikada yer alan Eritrede devlet başkanı Isias Afwerki göreve geldiği 1993 yılından beri hiç seçim yapılmadı. İnsan hakları sicili olarak dünyada en gerilerde yer alan ülkede basın özgürlüğü neredeyse yok ve siyasi mahkumlara işkence uygulandığı biliniyor.
Afwerki, Başkan Şi döneminde Uygur Müslümanlarının istismarını kınamayı reddetmesinin ardından geçen yıl Çin ile yeni işbirliklerine imza attı.
Rusya, kıtada daha fazla tutunmak için ülkede bir askeri üs inşa etmeyi de düşünüyor. Ortaklık, Kızıldenizin stratejik limanlarını kullanmak isteyen Rusya ile karşılıklı olarak faydalı olarak nitelendiriliyor ve Eritre, onlarca yıllık izolasyondan sonra küresel bir süper gücün desteğini kazandı. şeklinde yorumlanıyor.
VENEZUELA
Kremline göre, Venezuela lideri Nicolas Maduro Salı günü Putine güçlü destek teklif etti. Geçen hafta da Venezuela dışişleri bakanlığı Rusyanın uyguladığı şiddetten ABDyi sorumlu tutmuştu.
Yapılan açıklamada, Bolivarcı Venezüella Cumhuriyeti, Ukraynadaki krizin kötüleşmesinden duyduğu endişeyi dile getiriyor ve ABDnin cesaretlendirdiği NATOnun Minsk anlaşmalarını alaya almasından ve ihlal etmesinden yakınıyor. ifadeleri kullanılmıştı.
Ancak Çarşamba günü ülke, ödenmemiş ücretler nedeniyle oy haklarını kaybettiği için BMde Putine desteğini gösteremedi ve oy kullanamadı. BM, Venezuelaya oy haklarını geri kazanması için 30 milyon sterlin ödemesini şart koşmuştu.
SAVAŞTA TARAFSIZ KALAN ÜLKELER
ÇİN:
Çindeki Komünist Parti tarafsız kalma amacıyla Rusyaya veya Ukraynaya çok fazla destek vermekten kaçınmaya çalışsa da Rusya ve Çinin uzun yıllardır sıkı müttefik olduğu aşikar.

Geçen hafta Çin, Rusyanın işgalini kınayan BM Güvenlik Konseyi kararına oy vermekten kaçınmaya karar veren birkaç ülkeden biriydi.
Çin, Putinin ordusunun yoğun saldırılarına rağmen Rusyanın Ukraynadaki eylemini istila olarak adlandırmayı veya Kremlini eleştirmeyi şimdiye kadar reddetti.
Pekin ayrıca, savaşı durdurmak amacıyla Batı tarafından uygulanan kapsamlı yaptırımlara rağmen, Moskovaya ekonomik bir destek olarak buğday ithalatı kısıtlamalarını kaldırarak Moskovaya yaptırımları kıran bir can simidi daha attı.
HİNDİSTAN: 
Narendra Modinin hükümeti de BM oylamalarında çekimser kalarak, Rusya ile ilişkileri dengede tutmaya çalıştı.
Hindistan, Rusyanın eylemlerini açıkça kınamadı veya bir işgal olarak nitelendirmedi ancak  Putine açıkça bir destek de dile getirmedi. Hindistandaki Rus büyükelçiliği tutumlarını memnuniyetle karşılarken, Hindistanın BMGKdaki oylamadaki bağımsız ve dengeli konumunu çok takdir ediyorum. dedi.
Rusya ile Hindistanın iyi ilişkileri Sovyet dönemine dayanırken, Rusya, Hindistanın en büyük silah tedarikçisi olmaya devam ediyor.
KÜBA: 
Venezüella gibi Küba da Rusyaya bağlılık sözü vererek suçu ABD ve Batıya attı. Ancak, Küba, BM oylamasında Rusya lehine oy kullanmak yerine çekimser kalmayı seçti. Ülke, diplomatik bir çözüm çağrısı yaparken ABDyi NATOnun Rusya Federasyonu sınırlarına doğru aşamalı genişlemesini empoze etmekle eleştirdi.
Venezüella Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD hükümeti haftalardır Rusyayı tehdit ediyor ve uluslararası toplumu Ukraynanın yaklaşan büyük bir istilasının tehlikeleri konusunda manipüle ediyor. ifadeleri kullanıldı.

Küba ve Rusya, Sovyetler Birliğinden bu yana, Küba Füze Krizini ateşleyen Nikita Kruşçev tarafından oraya balistik füzeler yerleştirildiğinden beri yakın ilişkiler içindeydi. Fidel Castro liderliğindeki 1959 Küba Devriminden sonra, yeni Marksist-Leninist yönetim Sovyetlerle yakın bir ittifak arayışına girmişti.
Küba, 2014 ilhakı sırasında Kırımı Rusyanın bir parçası olarak tanıyan ülkeler arasında da yer aldı.
PAKİSTAN: 
Pakistan, bu hafta başlarındaki işgalden bu yana Rusya ile yeni bir ticaret anlaşmasını imzalayarak Putini destekleyen ilk büyük ülke oldu.
Eski bir kriket oyuncusu olan Başbakan Imran Khan, geçen Perşembe günü Rusya Devlet Başkanı ile görüştükten sonra, ülkesinin Rusyadan yaklaşık 2 milyon ton buğday ve doğal gaz ithal edeceğini söyledi.
Rusyanın uluslararası tecrit ve ekonomisini felç eden bir dizi yaptırımla karşı karşıya olmasına rağmen, Khan, Pakistanın ekonomik çıkarlarının gereği olduğunu söyleyerek Kremlini savundu.
Pakistan işgalle ilgili endişelerini dile getirdi, ancak BM oylamasında tarafsız kalmayı tercih etti.
ORTA ASYA ÜLKELERİ: 
Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan, Ermenistan ve Kırgızistan milletleri Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın en başından beri dışında kalmaya çalıştılar. Ülkeler Rusya ile stratejik ortaklıklar sürdürüyorlar, ancak hükümetlerinden hiçbiri işgali destekleyecek açıklamalarda bulunmadı.
Türkmenistan ve Özbekistan Çarşamba günü oy kullanmayı reddederken, diğer ülkeler çekimser kaldı.

MALİ VE ORTA AFRİKA CUMHURİYETLERİ: 
Ukrayna lideri Zelenskiyi öldürecekleri de iddia edilen suikast timi Wagner Grubu paralı askerlerinin Afrikadaki varlığı, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyetinde Rus yanlısı eylemlere de neden oldu. Macron, paralı askerlerin Malinin iktidardaki cuntasıyla bir anlaşma yaptığından şüpheleniyordu.
Malide destekçilerin Rus bayrakları sallamasıyla protestolar patlak verdi ve hükümet Putini kınamayı reddetti.
GÜNEY AFRİKA:
Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığı geçen hafta Rusyaya askerlerini geri çekmesi ve Ukraynanın egemenliğine ve bütünlüğüne saygı duyması çağrısında bulundu. Ancak Başkan Cyril Ramaphosa, daha tarafsız bir duruş sergilemek isteyerek ifadeyi şimdilik fiilen iptal etti.
Güney Afrika krizde genel olarak tarafsız bir rol üstlendi. Bu durum da, Güney Afrikayı Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrikadan oluşan büyük yükselen ekonomilerin BRICS bloğu ile uyumlu hale getirdi.
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/tools/sitemaps/x/feed_category_news.php’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;

Paylaşın: